Kolme kommandopipoista ryöstäjää hyökkäsi yöllä taloon

Varkaudesta Mikkeliin matkustanut kolmen henkilön porukka ryösti poikkeuksellisen rajusti mikkeliläisen miehen toukokuussa. Ryöstön uhreiksi joutuivat 70-vuotias mies ja hänen luonaan kyläilemässä ollut 69-vuotias sisko.

Tapaus on Savossa vuosiin poikkeuksellinen sivullisiin kohdistunut törkeä ryöstö.

Iäkkäät sisarukset heräsivät yöllä siihen, että kommandopipoiset kolme henkilöä tulivat keskellä yötä yllättäen miehen kotiin sisälle, herättivät heidät ja aloittivat julman väkivallan.

Miestä lyötiin vasaralla käsiin ja jalkoihin, tehtiin kulmahiomakoneella haava hänen korvaansa ja uhattiin leikata korva irti. Uhrien koti myös uhattiin polttaa.

Nainen vietiin toiseen huoneeseen, hänet kätensä ja jalkansa sidottiin ja hänen päälleen heitettiin kuumaa vettä. Lisäksi yksi ryöstäjistä peitti naisen suun ilmastointiteipillä.

Miehen kaulan ympärille kiristettiin myös vyö ja narua ja hänet kaadettiin välillä myös lattialle.

Estivät avun hälyttämisen

Kiristäjät vaativat miestä avaamaan talon kassakaapin sekä antamaan nettipankin tunnusluvut. Miehen kasvot olivat hakkaamisesta niin turvoksissa, ettei hän edes meinannut enää nähdä tarpeeksi avatakseen kassakaapin.

Lopulta ryöstäjät saivat siirrettyä miehen pankkitunnuksilla reilut 1 300 euroa yhden ryöstäjän tilille.

Ryöstäjät myös rikkoivat miehen ja naisen matkapuhelimet pudottamalla ne vessanpönttöön sekä hajottivat myös talon lankapuhelimen.

Ryöstettävää omaisuutta etsiessään he myös kaatoivat hyllyjä, penkoivat laatikoita ja rikkoivat paljon muuta asunnon omaisuutta.

Väkivalta ja uhkailu kestivät kaksi tuntia

Kidutus ja uhkailu kestivät noin kaksi tuntia, kunnes uhriksi joutunut mies pääsi pakenemaan.

Kaksi pahoinpitelijöistä meni toiseen huoneeseen perheen tietokoneelle. Uhriksi joutunut mies huomasi silloin, että yksi kolmesta uhkailijasta oli ruumiinrakenteensa perusteella nainen. Juuri hän oli jäänyt vartioimaan uhriksi joutunutta miestä. Mies arveli pääsevänsä pakenemaan tuolla hetkellä ja lähti juosten pakoon.

Mies pääsi ulos ja juoksi autolleen, jossa hänellä oli auton avaimet piilossa. Hän onnistui pakenemaan autolla paikalta, kun pienikokoisin kiristäjä ei saanut vedettyä häntä enää pois autosta.

Myöhemmin mies palasi takaisin asuntoon päästämään siskonsa pois siteistä, joilla hänet oli sidottu paikalleen.

Ryöstäjät olivat heti miehen paon jälkeen paenneet asunnosta itsekin ja vieneet mukaansa naisen auton sekä miehen television.

Ryöstäjien viemä auto löytyi pari päivää myöhemmin Mikkelin pohjoispuolelta Jyväskyläntien varrelta. Auto löytyi yleisövihjeen ansiosta.

Miehelle vakavia pää- ja jalkavammoja

Ryöstön uhriksi joutunut mies sai vakavia vammoja kuten vakavia murtumia kasvoihin sekä ulkoista ja sisäistä verenvuotoa päähänsä. Lisäksi hän sai aivoverenvuodon, joka oli lääkärin mukaan hengenvaaralllinen.

Vamman aiheuttamat mahdolliset pysyvät haitat selviävät vasta myöhemmin.

Ryöstön uhriksi joutunut nainen sai kipua ja turvotusta ympäriinsä, mutta selvisi ilman vakavia fyysisiä vammoja. Järkytys tilanteesta oli kuitenkin suuri.

Poliisin tutkinnassa selvisi, että ryöstäjät olivat tulleet paikalle porukalla Varkaudesta. Yksi heistä, varkautelainen Tuukka Jaakkila, 24, on syyllistynyt useita kertoja vakaviin ryöstö- ja uhkailurikoksiin.

Jaakkila tuomittiin vastikään Pohjois-Savon käräjäoikeudessa törkeästä ryöstöstä ja tuhotyöstä kolmeksi vuodeksi ja yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi Jaakkilan nyt törkeästä ryöstöstä niin, että hän saa edellisen tuomionsa päälle vielä kaksi vuotta lisää vankeutta.

Yhteensä tuomio on siis viisi vuotta ja yhdeksän kuukautta vankeutta. Tuomiota kovennettiin Jaakkilan toistuvan rikollisuuden vuoksi.

Oikeuden mukaan Jaakkila oli törkeän ryöstön päätekijä, joka käytti teossa eniten väkivaltaa uhrejaan kohtaan.

Toinen ryöstäjä Jarmo Leikas, 30, tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen. Hän oli neuvonnut ryöstökohteen muulle porukalla, sillä hän sukulaissuhteidensa vuoksi tunsi kohteeksi joutuneen talon.

Kolmas ryöstäjä, varkautelainen Mira Savolainen, 46, tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen. Hän tyrkki kumoon molempia uhreja, myös iäkästä naista, mutta käytti muuten miehiä vähemmän väkivaltaa uhreihin.

Isot korvaukset rajusta rikoksesta

Ryöstäjien on maksettava 70-vuotiaalle miehelle jopa 13 500 euroa korvauksia kivusta, särystä, kosmeettisesta haitasta ja kärsimyksestä. Jos vammoista jää pysyviä haittoja, uhri pidätti oikeuden vaatia korvauksia niistä erikseen myöhemmin.

Lisäksi ryöstäjien on maksettava miehelle lähes 2 600 euroa varastetuista rahoista ja sairaanhoitokuluista sekä yli 4 600 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Uhriksi joutuneelle naiselle kolmikon on maksettava 3 900 euroa kivusta ja kärsimyksestä sekä pienempiä summia ambulanssikyydistä ja muista kuluista.

Jaakkila passitettiin Kuopion vankilaan ja Leikas Mikkelin vankilaan. Savolainen odottaa tuomion valitusaikaa vapaana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Petosmies yritti myydä kaupungin traktorin eteenpäin 36 000 eurolla

Nuori mies poltti bensalla koko talon ja ryösti kaverinsa Varkaudessa

Uhkaajat ampuivat miehen jalkaterän murskaksi