Kahdelle miehelle ja yhdelle naiselle vankeutta rajusta väkivallasta - ryöstivät huumekauppiaita

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä ja yhden naisen tuntuviin vankeusrangaistuksiin törkeistä ryöstöistä Kuopiossa.

Kuopiolaisporukka ryösti eri kokoonpanoissa paikallisia huumekauppiaita rajun väkivaltaisin keinoin viime vuonna Petosella. Poliisin mukaan ilmi tulleet ryöstöt olivat vakavimpia alueella moneen vuoteen.

Ne olivat hyvin väkivaltaisia, tehty miesylivoimalla ja kohteiksi oli valittu henkilöitä, joiden uskottiin välttelevän poliisia ja siksi olevan ilmoittamatta ryöstöistä viranomaisille.

Nuoria, mutta monessa mukana

Käräjäoikeus tuomitsi 19-vuotiaan Albert Hagertin 4,5 vuodeksi vankeuteen kahdesta törkeästä ryöstöstä, törkeästä huumausainerikoksesta, pahoinpitelystä, huumausainerikoksesta ja osittain nuorena henkilönä tehdystä ampuma-aserikoksesta.

20-vuotias Jere Niiranen tuomittiin 3,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja törkeästä huumausainerikoksesta. 25-vuotias Essi Reinikainen tuomittiin 2,5 vuodeksi vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja huumausainerikoksesta.

Lisäksi 22-vuotias mies tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta. Muiden syytteet oikeus hylkäsi näytön puutteesta.

Oikeuden mukaan selvittämättä jäi myös yksi aiemmin viime vuonna tehty ryöstö, josta poliisi oli epäillyt Hagertia. Näyttöä tästä ei kuitenkaan saatu.

Uhrille muovipussi päähän

Hagert ja Niiranen tuomittiin törkeästä ryöstöstä, jossa he ja tunnistamattomaksi jäänyt kolmas mies sopivat tapaamisen Kuopiossa menestyksekkäästi toimineen 23-vuotiaan huumekauppiaan kanssa.

Huumekauppias sopi asiakastapaamisia anonyymin Tor-verkon kautta ja vältteli kaikin tavoin poliisia, sillä hän oli itse karannut avovankilasta.

Tapaaminen sovittiin Petoselle erääseen asuntoon. Siellä miehet viilsivät uhriaan puukolla, löivät vahvistetun hansikkaan kädellä uhrin välillä tajuttomaksi, puukottivat häntä kylkeen ja hakkasivat harjalla selkään.

Lisäksi uhrin päähän teipattiin välillä muovipussi uhkailujen tehostamiseksi. Vaikka uhrilla oli itsellään kovaa väkivaltarikostaustaa, hän murtui käsittelyssä ja luuli kuolevansa.

Miestä myös uhattiin LSD-huumeruiskulla, lapinleukulla ja katkaistulla harjanvarrella, jotta ryöstäjät saivat hänet soittamaan naisystävälleen ja kutsumaan tämän tuomaan ryöstäjille arvotavaraa.

Nainen pudotti asunnon postiluukusta ryöstäjille 5 000 euroa huumekaupan rahoja ja huumeita eli metamfetamiinia ja Subutex-huumelääkkeitä, jotta saisi miehensä hengissä ulos asunnosta.

Pelkkä ryöstö ei riittänyt, vaan Hagert leikkasi vielä uhrin kädestä irti tämän hakaristi-tatuoinnin ennen kuin ryöstäjät poistuivat paikalta.

Uhri ei uskaltanut kutsua apua, vaan hänellä muun muassa tulehtui osa haavoista. Tapaus tuli ilmi vasta myöhemmin, kun Kuopion huumepoliisit tutkivat netin anonyymiä huumekauppaa ja löysivät tutkinnassa eri henkilöiden välisiä viestejä ryöstöihin liittyen.

Raapivat puukolla pöytää

Toinen tuomio törkeästä ryöstöstä tuli siitä, että Hagert tunkeutui Reinikaisen kanssa tuntemansa menestyneen kannabiskauppiaan kotiin Petosella viime heinäkuussa.

Uhria uhattiin puukolla ja mailalla muun muassa niin, että isolla puukolla raavittiin pöytää uhrin edessä. Ryöstäjät tutkivat myös uhrin asuntoa niin, että saivat vietyä huumeet ja käteistä rahaa.

Uhri menehtyi myöhemmin, joten oikeudessa tapahtumista kertoivat hänen surevat läheisensä ja ystävänsä. Yksi ystävistä oli ollut ryöstön aikaan paikalla. Hän uskalsi todistaa tapahtumista syyttäjän ja poliisin tuella. Oikeus järjesti hänelle mahdollisuuden todistaa niin, etteivät syytetyt voineet uhkailla häntä oikeussalissa, vaan kuulivat hänen todistajakertomuksensa.

Näyttö koostui kuitenkin monesta asiasta: poliisin jäljentämistä teletiedoista ja erilaisista viesteistä, löytyneestä puukosta, todistajakertomuksista ja uhrien vammoista.

Eri todistajat kertoivat, että vastaavia huumekauppiaiden ryöstöjä oli ollut Kuopiossa viime vuonna muitakin. Oikeudessa luettiin syytteet yhdestä muusta ja viitattiin toiseen samanlaiseen ryöstöön, mutta niiden tekijöistä ei saatu varmuutta poliisin tutkinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Vakavien ryöstöjen oikeudenkäyntiin otetaan vielä lisää aikaa

Syytteet: Ryöstäjät laittoivat pussin päähän ja uhkasivat puukolla

Rajuja ryöstöjä Kuopiossa - oikeudenkäynnissä tarvittiin turvajärjestelyjä

Mies myi ja tarjoili ekstaasia ja kokaiinia Kuopion ravintoloissa

Vankikarkuri piileskeli kuopiolaisnaisen luona kuukausia

Törkeiden ryöstöjen määrä kasvoi rajusti

Poliisi: Tor-verkossa myydään nyt kaikkea perämoottoreista pillereihin

Uusimmat

Kotimaa

Paatero väläyttää Postin pilkkomista kahteen yhtiöön: Pakettiliiketoiminta ja kirjeposti erikseen

Keskustan Kurvinen: Perussuomalaiset sortuneet valelukuihin budjetissaan – eduskunnassa ruodittiin opposition vaihtoehtobudjetteja

120 kuntaa haluaa kokeilla vastuuta työllisyyspalveluista – jo ensi keväänä moni työtön asioi TE-toimiston sijaan kunnan kanssa

Neljä suomalaisjohtajaa kuoli lentoturmassa Zimbabwessa vuosi sitten – Tutkinta yhä kesken: "Kaikki päivämäärät tulevat pian vastaan"

Oikeus hylkäsi syytteet lapsen ympärileikkausjutussa – Seura: Isän syytettiin järjestäneen tyttärensä silpominen

Irakilaismies levitti Facebookissa raakaa väkivaltamateriaalia ja panetteli shiiamuslimeja – oikeus tuomitsi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Rinteen eläkeavaus saa vastakaikua vasemmalta – Pekosen mukaan ministeriössä pohditaan äitien eläkkeitä

STT:n tietojen mukaan valtion omistajaohjausosasto antoi aiemmin syksyllä tukensa Postin pakettilajittelijoiden siirrolle

Sotasurmat-sivuston päivityksessä löytyi 1  600 sisällissodan ennestään tuntematonta vainajaa, lähes kaikki uhreista punaisia

Matkahuollon pakettimäärä kasvanut 50 prosentilla: "Asiakkaat eivät uskalla laittaa paketteja Postin kuljetettavaksi"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.