Kolmen päivän vapaaehtoinen kertausharjoitus järjestettiin hirsimökillä Lapissa

Ilmavoimien upseereja koskevan rikostutkinnan keskiössä oleva harjoitus järjestettiin Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella, vahvistaa Puolustusvoimien viestintä STT:lle. Kyse oli Puolustusvoimien mukaan kolmipäiväisestä vapaaehtoisesta kertausharjoituksesta.

Lemmenjoen kansallispuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevan 2,8 hehtaarin maa-alueen rakennuksineen omistaa Ilmavoimien Lapinmaja -säätiö. Maja on varattavissa Ilmavoimien henkilökunnan virkistyskäyttöön. Maja on käytössä myös harjoituksiin, neuvottelu- ja koulutustilaisuuksiin, työhyvinvointitapahtumiin ja vip-vierailuihin.

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kertoo osallistuneensa vastaavanlaiseen harjoitukseen Lapinmajalla, mutta tuolloin harjoituksesta ei vastannut epäasiallisesta käytöksestä epäilty Karjalan lennoston ex-komentaja Markus Päiviö. Karjalainen muistelee harjoitusta lämmöllä.

– Siellä kuultiin luentoja ja tehtiin maastoharjoitteita kilpailuhengessä. Mielenkiintoista oli myös, että Rissalasta oli kuljetus paikalle armeijan miehistönkuljetuskoneella. Siinä myös hävittäjä kävi meitä kuljettaneen aluksen vierellä.

Paikalla on yleensä Karjalan lennostolle keskeisten sidosryhmien edustajia.

Lujabetonin kuopiolainen toimitusjohtaja Mikko Isotalo oli mukana harjoituksessa, mutta ei kommentoinut tapahtumien kulkua Savon Sanomille. Häntä oli kuultu esitutkinnassa noin vuosi sitten.

Finavian Itä-Suomen aluejohtaja ja Kuopion lentoaseman päällikkö Raija Niskanen, Savon Sanomien päätoimittaja Seppo Rönkkö, Karjalaisen päätoimittaja Pasi Koivumaa ja Kuopion piispa Jari Jolkkonen eivät osallistuneet harjoitukseen.

Maja on ollut julkisuudessa aiemminkin

Säätiön säännöissä kerrotaan, että sen tarkoituksena on edistää erityisesti ilmavoimien lentävän henkilöstön erämaaoloissa tapahtuvaa pelastautumiskoulutusta huolehtimalla majasta, jota kutsutaan säännöissä pelastautumisharjoitustukikohdaksi.

Maja ei ole ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Se nousi esiin rikostutkinnassa vuosituhannen alussa, kun kävi ilmi, että majaa lämmitettiin lentokonekäyttöön soveltumattomalla jätepetrolilla. Petroli on ilmavoimille verotonta. Syyttäjä jätti syytteen nostamatta jutussa, vaikka pitikin veron maksamatta jättämistä arveluttavana.

Ilmavoimat kertoi vuonna 2004 uusineensa jutun seurauksena polttoaineohjeistuksensa ja kertoi maksavansa jatkossa käyttämästään aineesta verot.

Ilmavoimien komentajalle syyte, ettei puuttunut Karjalan lennoston everstin käytökseen ripeästi