Katso! - Komea revontulihuippu tallentui videolle

Revontulien komea huippupurkaus eli kruunu tallentui videolle Sodankylän Ukkoluosto-tunturin kupeessa maaliskuun 20. päivänä.

Ohessa oleva video on koostettu time lapse -systeemillä eli kyseessä on sarja stillkuvia.

Videon taustaäänenä on Sodankylän geofysiikan observatorion tallentamia revontuliin liittyviä radiotaajuisia ääniaaltoja, jotka on käännetty erikoisteknologialla ihmisen kuultaviksi ääniksi.

Varsinaisia ääniä noin sadan kilometrin korkeudella roihuavista revontulista ei kantaudu maahan, vaikka monet niin kuvittelevatkin.

Loimujen ennustaminen hankalaa

Sodankylä on Suomen revontulitutkimuksen keskus. Taivaan roihuihin perehdytään etenkin juuri geofysiikan observatoriossa.

Revontulien tutkimukseen perehtyneellä laitoksella on runsaasti tietoa, mutta loimujen ennustaminen on silti yhä erittäin hankalaa.

–Kohtalaisen tarkan ennusteen voi tehdä kolmeksi vuorokaudeksi, pielaveteläistaustainen avaruusfysiikan dosentti Jyrki Manninen kertoo.

Pitkän ajan tilastojen perusteella voi kuitenkin ennakoida tavallista otollisempia ajankohtia revontulien esiintymiselle. Sellainen on luvassa viikonloppuna. Mikäli sää pysyy kirkkaana, myös Pohjois-Savossa on normaalia korkeampi mahdollisuus nähdä taivaan komeaa väriloistoa.