Komissio julkaisee ehdotuksensa maataloustuista

Kuinka paljon suomalainen maatalous voisi saada EU-rahaa ja millä ehdoin maataloutta voi tukea kansallisesti? EU-komissio julkaisee tänään esityksensä maatalousbudjetiksi vuosille 2021–2027, ja odotettavissa on vastauksia myös näihin kysymyksiin.

Maataloustukiin on tulossa viiden prosentin leikkaus, minkä komissio on kertonut jo aiemmin. Tänään odotetaan lisätietoa siitä, miten hupeneva raha käytettäisiin. EU-parlamentin laskelmien mukaan leikkaus on tosin 15 prosenttia, kun käytetään kiinteitä hintoja ja Britannia on jätetty pois laskuista.

Maatalous on aluerahojen ohella EU:n isoimpia menoeriä.

Tänään annettava esitys käynnistää neuvottelut maatalousrahoista. Komissiossa on ollut toiveita, että isoista budjettilinjoista sovittaisiin jo ennen ensi kevään EU-vaaleja, mutta monissa jäsenmaissa aikataulua pidetään epärealistisena.

Aiemmin tällä viikolla komissio antoi ehdotuksensa aluerahojen jakamisesta. Brexitin takia aluerahoja leikataan, mutta Suomen potti näyttäisi siitä huolimatta vähän kasvavan.

Suomi saa kuluvalla seitsemän vuoden kehyskaudella noin puolitoista miljardia euroa, mutta tulevalle kaudelle komissio ehdottaa 1,6 miljardia euroa. Summaan vaikuttavat muuttuneet laskentakriteerit ja talouskehitys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ensimmäiset koululaiset aloittavat kouluvuotensa tänään, viimeiset ensi maanantaina

Poliisi: Miehen epäillään heittäneen koiran alas parvekkeelta, epäilty löydettiin autosta räjähteen kanssa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtaja löi häntä arvostellutta jäsentä miekalla päähän, koska jäsen oli arvostellut johtamista

Turun terrori-iskun sankarille luetaan syytteet vahingonkorvaushuijauksesta – on myöntänyt yrittäneensä saada oikeudettomia korvauksia

Otkes: Imatran turmakoneen lentoonlähtönopeus oli liian hidas

Riskimaista tuleville matkustajille tulossa pakkotestaukset ja -karanteenit –riskimaihin on matkustettu suositeltua laajemmin

Skopjesta Turkuun tulleessa koneessa oli 24 koronatartunnan saanutta – koronatestaukset Helsinki-Vantaalla aloitettu

Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa –  käyttö ei vaadi henkilötietoja

Vihreät aloittaisi kokeilun ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta ja poistaisi eläkeputken

Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.