Kommentti: Aarnio-tuomioiden pohjana on 3000 todistetta ja 155 kuultavaa

Helsingin käräjäoikeuden kolme tuomaria tietävät jo, mitä tuomioita he ovat antaneet Jari Aarniolle ja muille Aarnio-vyyhdin pääoikeudenkäynnissä syytetyille.

Vapauttavia vai langettavia; mistä kaikista syytteistä mitäkin.

Asia on ratkaistu pääosin jo aikaa sitten, minkä jälkeen tuomarit ovat kirjoittaneet tuomioita ja niiden perusteluja useita kuukausia ja hioneet kokonaisuuden valmiiiksi.

Kokonaisuuden harkinta vaikuttaa muun muassa mahdollisten rangaistusten pituuteen.

Tuomioita ei pysty vielä kattavasti ennakoimaan. Ratkaisut kerrotaan julki torstaina.

Tuomioiden anto on saanut silti paljon huomiota jo ennakkoon, koska kyse on niin poikkeuksellisesta oikeustapauksesta.

Aarnio-käräjiä on kutsuttu vuosisadan oikeudenkäynniksi, koska kyse on poikkeuksellisen vakavista virkarikosepäilyistä Suomessa ja koska kokonaisuus on ollut niin laaja ja monihaarainen.

Peruttuja puheita ja kiistaa näytöstä

Sinänsä törkeät huumausainerikokset ylipäätään ovat vakavinta rikollisuutta Suomessa ja niistä langetetaan henkirikosten jälkeen pisimpiä tuomioita.

Muissakin huumerikosoikeudenkäynneissä on ollut kovaa vääntöä näytöstä, peruttuja puheita, väitteitä poliisin pelaamisesta ja havaintoja "tuntemattomista miehistä".

Isoissa huumeoikeudenkäynneissä on tavallista, että näyttönä on televalvontatietoja, aineistoa etsinnöiltä ja kuulustelujen katkelmista koottu kuva tapahtumien kulusta. Oikeus harkitsee joka kerta, mihin näyttö lopulta riittää.

Sen sijaan on poikkeuksellista, että Aarnion virka-asemassa ollutta poliisia syytetään useista törkeistä rikoksista. Niistä huumerikosepäilyjen lisäksi vakavimpia on syyte toisen henkilön lavastamisesta ja todistusaineiston vääristelemisestä.

Syyttäjät ihmettelivät oikeudenkäynnissä myös sitä, miksi muutama muista epäillyistä poliiseista ja yksi todistajana olleista poliiseista valehtelivat niin paljon. Jos poliisi virkatyönään tekee asioita, ne pystyy joko suoraan selvittämään tai osin vaikenemaan salassapidettävistä asioista - ei niihin keksittyä teatteria tarvita.

Syyttäjien mukaan juuri muutamien poliisien kertomusten muuttuminen ja erikoinen kiemurtelu oikeudessa jäivät erityisesti mieleen.

Se ei tarkoita, etteikö todistajilta kuultu myös selkeitä esityksiä siitä, mitä henkilö tiesi. Pääoikeudenkäynnissä kuultiin nimittäin 155 henkilöä ja käytiin läpi noin 3 000 kirjallista todistetta. Syytettyjä oli kaikkiaan 13, heillä kaikilla avustajat ja syyttäjiä salissa jopa neljä kerrallaan ja välillä myös heidän avustajiaan lisäksi.

Iso kokonaisuus

Kun näyttö koostuu tuollaisesta määrästä todisteita ja todistamisia, mikään yksittäinen yksityiskohta ei ole ratkaiseva, vaan lopputulos muodostuu siitä näyttömassasta, minkä lopulta katsotaan tukevan toisiaan.

Monelta osin kyse on siitä, kumpaa näytön katsotaan kertovan: viestittelikö Aarnio tunnetuille rikos- ja päihdetaustaisille henkilöille virkatehtävänään eli tiedonhankinta- ja yhteydenpitotarkoituksessa niin kuin hän itse kertoo vai oliko yhteydenpidossa kyse huumerikosten valmistelusta, sopimisista ja peittelystä - niin kuin syyttäjät väittävät.

Syytteitä oli paljon ja jokaisesta niistä oikeus antaa ratkaisunsa, hylätäänkö syyte vai tuomitaanko siitä yksi vai useampi henkilö.

Se tässä vaiheessa tiedetään, että kokonaisuus oli aivan muuta kuin miten se tuotiin julki vuonna 2013. Olennaisinta ei ole ollut Aarnion virka-ajan käyttö ja suhtautuminen prostituoituihin eikä todellakaan Helsingin huumepoliisin puutteelliset työohjeet, vaan epäilyt kohdentuivat Aarnioon ja pieneen piiriin hänen tuttavissaan hasiskaupan ja rikosten peittelyn ympärillä.

Kuka teki mitäkin - Siitä käräjäoikeus antaa ratkaisunsa torstaina. Sitten on luvassa kierros hovioikeudessa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikeus: Jari Aarniolle 10 vuotta vankeutta

Aarnio-vyyhti: Suomen suurimman virkarikostutkinnan tuomiot torstaina

Tästä on kyse Aarnio-tutkinnassa - viiden vuoden vyyhdistä pian ratkaisu oikeudesta