Kommentti: Keskusta ei ole osannut kasvattaa puheenjohtajakandidaatteja - kannattaisi kysyä vinkkejä Paavo Väyryseltä

Juha Sipilä sai lähes vahvimman mahdollisen tuen jatkolleen keskustan puheenjohtajana, kun vastaehdokas Vesa Levonen onnistui haalimaan kaikkiaan 19 ääntä.

Jos kannatuslukujen valossa todennäköiselle vaikuttava toteutuu eikä Sipilä jatka pääministerinä, alkaa alle vuodessa todella ankara Sipilän seuraajan etsintä. Siitä ei tule helppoa.

Muilla isoilla puolueilla riittää jonoksi asti ihmisiä, joita puolueissa pidetään potentiaalisina puheenjohtajina eli sellaisina, joilla olisi jo nyt eväitä tarttua pestiin tarpeen ja tilaisuuden tullen.

Kokoomuksella on esimerkiksi Antti Häkkänen, Kai Mykkänen, Henna Virkkunen ja Sanni Grahn-Laasonen. SDP:llä on Sanna Marin, Antti Lindtman ja Timo Harakka, vihreillä kolmannes eduskuntaryhmästä ja jopa vasemmistoliitolla ainakin Hanna Sarkkinen ja Aino-Kaisa Pekonen.

Tilastotieteellisesti kestämättömän puoluekokouskäytäväkyselyn perusteella keskustalla on jonon sijaan vain perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Hänen lisäkseen irtoaa vain epävarmoja heittoja, joihin kytketään "ehkä joskus" tai "ei ehkä".

Varapuheenjohtajuutensa kovimmalla äänimäärällä uusinut Katri Kulmuni ehkä joskus. Varapuheenjohtajistoon toiseksi kovimmalla äänimäärällä noussut Hannakaisa Heikkinenkin jonkun mielestä ehkä joskus. Puoluesihteeriksi valittu Riikka Pirkkalainenkin mainittiin hyvän ehdokaspuheen innoittamana.

Kansanedustaja Antti Kurvisen eväät eivät riittäneet varapuheenjohtajuuden uusimiseen, joten "ei ehkä". Eduskuntaryhmää johtavalla Antti Kaikkosta taas rasittavat tuomio luottamusaseman väärinkäytöstä ja riittävän monen mielestä liika liberaalius, "ei ehkä".

Keskustakonkareiden olisi syytä huolestua puolueensa tulevaisuudesta, ottaa nöyrä ilme ja kysäistä puolueen jättäneeltä Paavo Väyryseltä, miten hän sen tekee.

Pelkästään ulkomaankauppa- ja kehitysministeriaikana Väyrysen lehdistöavustajia olivat pääministerin erityisavustaja, entinen keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen, Saarikko ja Kulmuni. He kuuluvat juuri siihen harvalukuiseen joukkoon, josta seuraavaa puheenjohtajaa kuumeisesti etsitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin Sipilän uusin kakkara syntyi – "Ensimmäisellä saumalla olisi tullut hylky"

Uusi puoluesihteeri arvostaa erityisesti Seppo Kääriäistä ja puhuu sujuvaa ranskaa

Heikkinen ja Pirkkalainen keskustan johtajistoon

Sipilä oli pakannut neljä puhetta yhteen kokonaisuuteen – "Tuolla kakkaralla hän sai hajotettua puheensa niin, että mielenkiinto säilyi"

”Me nähtiin sitä Juhaa, joka on ollut piilossa”

Uusimmat

Kotimaa

Tanskalaiset jalkapallofanit heittelivät poliisia kivillä Turussa, kaksi otettiin kiinni

Alivaltiosihteeri Kai Sauer: Samalla tavalla ajattelevien maiden joukko ei ole yhtä vahva kuin ennen

Jenkkiautot säihkyvät ja helmat hulmuavat Hiekanpäässä

Puolan ja Unkarin varpailleen laittanut Suomi joutunut itsekin ryöpytyksen kohteeksi – Tuppurainen: Kiehunnan tavoitteena on kääntää huomio toisaalle

Ohisalo: Sisäministerien kokous hyvä alku, mutta mitään päätöksiä ei tehty – "Useat maat kiinnostuneita väliaikaisesta järjestelystä Välimereltä pelastettujen jakamiseksi"

Kansallisarkiston pääjohtaja on saanut uhkauksia SS-miehistä tehdyn selvityksen takia

Presidentti Halonen: Al-Holin leirillä olevilla lapsilla oikeus tulla Suomeen, sen mukaisesti on toimittava

Poliisi etsi kadonnutta yksinäiseksi luultua miestä – todellisuus olikin aivan toinen

Asiantuntijat: Kasvokuvia vanhentava FaceApp ei ole Venäjän salajuoni, mutta yksityisyyden suojalle siinä piilee uhkia

Mies toivoi useiden ihmisten tappamista viesteissään – oikeuden mukaan poliisin tutkinta oli puutteellinen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.