Kommentti: Keskusta ei ole osannut kasvattaa puheenjohtajakandidaatteja - kannattaisi kysyä vinkkejä Paavo Väyryseltä

Juha Sipilä sai lähes vahvimman mahdollisen tuen jatkolleen keskustan puheenjohtajana, kun vastaehdokas Vesa Levonen onnistui haalimaan kaikkiaan 19 ääntä.

Jos kannatuslukujen valossa todennäköiselle vaikuttava toteutuu eikä Sipilä jatka pääministerinä, alkaa alle vuodessa todella ankara Sipilän seuraajan etsintä. Siitä ei tule helppoa.

Muilla isoilla puolueilla riittää jonoksi asti ihmisiä, joita puolueissa pidetään potentiaalisina puheenjohtajina eli sellaisina, joilla olisi jo nyt eväitä tarttua pestiin tarpeen ja tilaisuuden tullen.

Kokoomuksella on esimerkiksi Antti Häkkänen, Kai Mykkänen, Henna Virkkunen ja Sanni Grahn-Laasonen. SDP:llä on Sanna Marin, Antti Lindtman ja Timo Harakka, vihreillä kolmannes eduskuntaryhmästä ja jopa vasemmistoliitolla ainakin Hanna Sarkkinen ja Aino-Kaisa Pekonen.

Tilastotieteellisesti kestämättömän puoluekokouskäytäväkyselyn perusteella keskustalla on jonon sijaan vain perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.

Hänen lisäkseen irtoaa vain epävarmoja heittoja, joihin kytketään "ehkä joskus" tai "ei ehkä".

Varapuheenjohtajuutensa kovimmalla äänimäärällä uusinut Katri Kulmuni ehkä joskus. Varapuheenjohtajistoon toiseksi kovimmalla äänimäärällä noussut Hannakaisa Heikkinenkin jonkun mielestä ehkä joskus. Puoluesihteeriksi valittu Riikka Pirkkalainenkin mainittiin hyvän ehdokaspuheen innoittamana.

Kansanedustaja Antti Kurvisen eväät eivät riittäneet varapuheenjohtajuuden uusimiseen, joten "ei ehkä". Eduskuntaryhmää johtavalla Antti Kaikkosta taas rasittavat tuomio luottamusaseman väärinkäytöstä ja riittävän monen mielestä liika liberaalius, "ei ehkä".

Keskustakonkareiden olisi syytä huolestua puolueensa tulevaisuudesta, ottaa nöyrä ilme ja kysäistä puolueen jättäneeltä Paavo Väyryseltä, miten hän sen tekee.

Pelkästään ulkomaankauppa- ja kehitysministeriaikana Väyrysen lehdistöavustajia olivat pääministerin erityisavustaja, entinen keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen, Saarikko ja Kulmuni. He kuuluvat juuri siihen harvalukuiseen joukkoon, josta seuraavaa puheenjohtajaa kuumeisesti etsitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Näin Sipilän uusin kakkara syntyi – "Ensimmäisellä saumalla olisi tullut hylky"

Uusi puoluesihteeri arvostaa erityisesti Seppo Kääriäistä ja puhuu sujuvaa ranskaa

Heikkinen ja Pirkkalainen keskustan johtajistoon

Sipilä oli pakannut neljä puhetta yhteen kokonaisuuteen – "Tuolla kakkaralla hän sai hajotettua puheensa niin, että mielenkiinto säilyi"

”Me nähtiin sitä Juhaa, joka on ollut piilossa”

Uusimmat

Kotimaa

Sauli Niinistö ei näe Ruotsi-yhteistyössä dramatiikkaa

Presidentti Niinistö al-Holista Ylellä: Maanantaina varmasti tiedämme hallituksen linjan

SDP:n lupailuista huolimatta hoitajamitoitus ei ehdi eduskuntaan tänä vuonna

Antti Kaikkonen toisi lapset al-Holin leiriltä Suomeen

Poliisi narautti rikollisen taksisovelluksen avulla

Mies poistui Alkosta autolla liki 4 promillea alkoholia veressään

Evan kysely: Suomalaisten kanta Nato-jäsenyyteen pysynyt vakaana – liittymisen kannattajia runsas viidennes

Kellopuhelinten suosio yllätti – Lapset eivät pääse uutuudella internetiin

Lännen Media: Iltakoulussa keskusteltiin al-Holin orvoista eikä linjattu, keitä olisi tarkoitus kotiuttaa

Lapsiperheköyhyys korostuu jouluna – jopa 14 prosenttia lapsiperheistä on ahtaalla Suomessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.