Kommentti: Korkean profiilin tutkinnasta tuli korkean tason sotku

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion toimien epäkohdat on ollut tärkeä tutkia. Edelleen ei voi silti kuin ihmetellä, millaisia käänteitä Aarnio-vyyhdissä yhä tulee ilmi.

Näin merkittävän virka- ja huumerikostutkinnan olisi pitänyt olla korkean tason juttu, joka tutkitaan huolellisesti, asiallisesti ja mahdollisimman virheettömästi.

Alusta asti olisi pitänyt valita tutkijoita, joita ei voi väittää esteellisiksi, ja jotka ovat saaneet huolellista, hyvää tulosta aikaan aiemmissa tutkinnoissaan.

Nyt KRP:n valinnan perusteella rikoskomisario Esa Grönlundin tutkintaryhmä sai vuonna 2012 tehtäväkseen tutkia hasistynnyreiden maahantuontia ja levitystä, vaikka maahantuontia tutki jo KRP:n Tampereen yksikkökin. Grönlund, hänen esimiehensä poliisitarkastaja Ari Karvonen ja muutama heidän alaisiaan epäilivät Aarnion toimia jo alkuvaiheessa tynnyritutkintaa.

Ylemmät esimiehet hyssyttelivät kuitenkin asiaa, koska vasta vähän aiemmin, vuonna 2010, edellinen Aarnion rikostutkinta oli kuivunut kasaan.

Poliisihallinnossa ei haluttu toista samanlaista kohua.

Aineistoa muistitikulla ja palavereissa

Poliisijohto oli vastikään nimittänyt KRP:n osastopäälliköksi Heikki Kopperoisen päätehtävänään saada KRP:n ja Helsingin huumepoliisin yhteistyö toimimaan.

Kopperoinen ja Aarnion esimies, silloinen Helsingin apulaispoliisipäällikkö Lasse Aapio kävivät iltakävelyillä ja palavereissa ja hokivat "hyvää yhteistyötä" kuin mantraa.

Aapiolle sujautettiin KRP:stä tosin hyvissä ajoin myös muistitikulla aineisto, josta Aarnioon kohdistuvat epäilyt kävivät tarkkaan ilmi. Sekään ei johtanut mihinkään. Mietittiin ja pyöriteltiin.

Samaan aikaan Kopperoisen alaiset kihisivät. He olisivat halunneet suoraan Helsingin huumepoliisin kimppuun, koska riitoja oli ollut jo pitkään.

Toisten poliisien toimet tuntuivat kiinnostavan jopa enemmän kuin itse raaka työ. Tietolähteiksi epäiltyjen tynnyrihuumemiesten ja -naisten tutkiminen olisi nimittäin johtanut Aarnion jäljille, mutta tutkinta jäi siltä osin puolitiehen.

Kopperoinen ja Aapio siirsivät itselleen liian hankalan asian Poliisihallitukseen syksyllä 2012. Sinne se jäi palavereiden pyörteisiin. Palavereita asiasta oli muistioiden mukaan paljon syksystä 2012 aina kesään 2013 asti.

Samaan aikaan kihinät siirrettiin toisella tasolla sisäministeriön poliisiosaston pienen piirin ja valtakunnansyyttäjänviraston tietoon.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei arkaillut, vaan laittoi vuoden 2013 aikana tuulemaan. Tänä vuonna eläkkeelle jäävän Kalskeen lopputyöksi tuli narauttaa Aarnio niin, etteivät poliisijohdon hyssyttelyt sitä hillinneet.

Marraskuusta 2013 alkaen ei ujosteltu enää julkisuuteenkaan päin: Aarniota epäiltiin julkisesti törkeistä huumausainerikoksista ja muitakin poliiseja haettiin putkaan minkä ennätettiin.

Syyttäjät ovat paikanneet tutkinnan aukkoja

Tutkinta-aineisto on sirpaleista, ja vuosien varrella tietoa ehti paljon jo hukkuakin.

KRP:n tutkintaryhmän Turun porukka teki kovaa työtä esimerkiksi lavastusepäilyjen esiin kaivamisessa. Osin tutkintaryhmä kuitenkin haparoi pahoin.

Oikeudenkäynnin syyttäjät Jarmo Hirvosen ja Mikko Männikön johdolla ovat lisätutkintapyynnöillä ja kysymyksillään salissa tehneet kuitenkin tarkkaa työtä kaivaessaan isoja kysymyksen asetteluja ilmi. He ovat tehneet paikkoja tutkinnan puutteisiin.

Oikeus arvioi aikanaan, mihin rikosnimikkeisiin näyttö riittää kenenkin osalta.

Kohdistui laveasti poliisiin, ei syvästi poliisin rikollissuhteisiin

Ihmetellä voi silti edelleen. Tutkinnassa epäiltiin alun alkaen Aarnion ja muiden huumepoliisien antaneen lähteidensä tehdä huumerikoksia. Siksi tutkinta kohdistettiin laveasti poliiseihin.

Laajaa poliisin korruptiota ei löytynytkään. Sen sijaan löytyi raskaat rikossyytteet Aarniolle ja etenkin kahdelle hänen alaiselleen.

Jos tynnyrihuumeiden maahantuonnissa olisi tutkittu syvästi Aarnioon oudosti yhteyttä pitäneitä jengipomoa ja muita pitkän linjan rikostaustaisia henkilöitä, mitähän sieltä olisi löytynyt.

Nyt heidän syytteensä ovat paljon sen varassa, että he olivat yhteydessä Aarnioon. Muu jäi tutkimatta, vieläkin.

Rikollispomo ajoi Audilla ja huvitteli Tahkolla ennen syytteitä. Tekeeköhän niin tämän vyyhdin jälkeenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisijohto käsitteli Aarnion toimia jo 2012 - ei aloitettu rikostutkintaa

Leppävirtalaisnaiselle uusi syyte Aarnio-oikeudenkäynnissä

Näin Aarnio-vyyhti on edennyt - Jari Aarnion rikostutkintaan liittyvät uutiset

Uusimmat

Kotimaa

"Husu" Hussein kertoo saaneensa Taksi Helsingin laatutoimikunnalta huomautuksen asiakaspalveluasenteesta ja käytöksestä

Jengiläiset pakottivat miehen puukottamaan itseään jalkaan – sivullisia terrorisoinut porukka tallentui kameroihin

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan Hus on tehnyt kilpailuttamatta useiden miljoonien euron hankintoja – virasto esittää sairaanhoitopiirille 160  000 euron seuraamusmaksua

Kahdeksan vuotta sitten kadonneen miehen tarina sai päätöksen – sivullinen löysi vainajan

Yle: Suomalaiset sijoittivat kymmeniä miljoonia euroja huijaukseksi paljastuneeseen Onecoin-virtuaalivaluuttaan

Poliisiopettajalle hyväksikäyttösyytteet – ylikonstaapelilla syyttäjän mukaan seitsemän uhria

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja varoittaa Helsinkiä tulvasta – yhtenäinen vesimassa voi nousta Itämerellä yli kolme metriä ilmastonmuutoksen takia

Postilakon osapuolet istuvat jälleen neuvottelupöydässä – tukilakot laajenevat

Seinäjoen ralliturmasta viidelle syytteet kuolemantuottamuksesta – katsoja-alueella ollut nainen kuoli, kun ralliauto suistui päälle

Yhä useampi rahoittaa opintonsa lainalla – opintolainaa nostaneiden määrä kaksinkertaistunut

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.