Kommentti: Nyt pääsee rauhassa peurametsälle

On hyvä, että Puolustusvoimien kuriiriposti kulkee suojatusti ja arvovieraiden turvallisuus taataan. Sen takaa uusi laki, joka astui voimaan nopeasti, jo tällä viikolla eli kymmenen päivää presidentin esittelyn jälkeen.

Lakipaketti on historiallinen, sillä se tuo Suomessa sotilaille toimivallan puuttua järjestyksenpitoon yleisellä paikalla rauhan aikana. Suomessa yleisten paikkojen järjestys ja turvallisuus ovat tähän asti kuuluneet poliisille ja tietyillä alueilla rajavartijoille.

Sotilas saa siis tarvittaessa kadulla, metsäpolulla tai juhlavieraiden ravintolan edessä vaikka ase kädessä käskyttää toista suomalaista. Muutos aiempaan on iso. Tähän asti poliisit, rajavartijat ja rajoitetusti järjestyksenvalvojat ja vartijat ovat huolehtineet turvallisuudesta, ja kaikki suomalaiset ovat pääpiirteissään tienneet, mitä heidän toimivaltuuksiinsa kuuluu.

Poliisin riskinarviot eivät kelvanneet

Poliisin ja suojelupoliisin toimet ovat riittäneet erittäin hyvin riskikohteisiin. He eivät kuitenkaan jouda paimentamaan kaikkia viikonlopunviettoja.

Puolustusvoimien räjähde- ja asekuljetukset ovat sujuneet tähänkin asti ilman poliisien apua. Eniten käyttöä uudelle laille on, kun Puolustusvoimat haluaa luoda omaa rauhaa myös siviilipaikoilla tilanteissa, jossa poliisin riskinarvion mukaan erityisjärjestelyille ei olisi perusteita.

Yksityiset tilathan ovat jo suojassa, ja niitä saa suojata ja vartioida. Nyt lakimuutos koskee yleisen tilan tyhjentämistä ja rajaamista Puolustusvoimien johdon ja hänen arvovieraidensa käyttöön.

Eli kun Puolustusvoimien arvohenkilöt jatkossa arvovieraidensa kanssa ovat peurametsällä, turvamiehet saavat ajaa ohikulkijat ja valokuvien ottajat huitsinnevadaan lähimaastosta ja taukopaikoilta.

Puolustusvoimat voi myös Saariselälle majoitusta varatessaan katsoa ennakkoon, ettei samalla huvila-alueella ole turhan utelias ruskaretkiporukka kilistelemässä ja äimistelemässä.

Viimeksi tosin Puolustusvoimien komentaja varasi ulkomaan kenraaleille laivaristeilyn Kallavedeltä tarjoiluineen eikä se herättänyt kenessäkään ihmeempää huomiota, vaan arvovieras sai rauhassa nauttia luonnonkauneudesta ja savolaisista tarjoiluista.

Vakoojien varaltahan ei tarvita oikeutta majoitustietojen lukemiseen, sillä se oikeus on jo poliisilla ja suojelupoliisilla, jotka ovat ammattilaisia huolehtimaan monista, vaativienkin vieraiden turvajärjestelyistä.

Mikäs mies se tietä on sulkemassa

Moni silti kannattaa, ettei Puolustusvoimien johdon vieraita nyt ainakaan turhaan häiritä, edes vahingossa. Parempi näin, että turvallisuus säilyy - etenkin tässä maailman tilanteessa.

Toisten mielestä Puolustusvoimien kommentti siitä, ettei poliisin tekemä riskinarvio riitä, on aikamoista organisaatioiden nokittelua.

Joka tapauksessa yleisille paikoille Suomeen tuli nyt uusi toimija, jonka komentoja on kuuliaisesti noudatettava ja poistuttava takavasemmalle, kun käsky käy.

Kun asia hoidettiin vaivihkaa laiksi asti, yksi tosin unohtui: tiedottaminen. Kansalaisille olisi pitänyt avoimesti kertoa, mitä toimivaltuuksia komentajan saattueilla on ja kenen antamana. Se helpottaisi ymmärtämistä, kuka se vihreä mies tai siviiliasuinen asemies on, joka hätistää satunnaisia sivullisia kauemmaksi tai jopa sulkee koko tien.

Poliisit tunnistetaan ja heitä pääsääntöisesti totellaan. Uusi yleisten paikkojen toimija voi vielä hätkäyttää monia.

Aseistetut sotilaat saattavat nyt arvovieraita ja kuriiripostia - uusi laki voimaan nopeasti

Oikeusministeriö: Ongelmallista antaa sotilaalle lupa uhata omaa kansalaista