Kommentti: Poliisin puuttuminen ei syrjäytä, kannabiksen käyttö voi tehdä niin

Suomalainen huumausainerikoslainsäädäntö on tällä hetkellä melko hyvin ajan tasalla ja vastaa tarkoitustaan.

Pieni muutos, jolla voisi helpottaa oikeusjärjestelmän työkuormaa ja tehostaa poliisin työtä, voisi olla myös pienten kannabiskasvimäärien hoitaminen suoraan sakolla.

Nykyään kannabiskasvien kasvattaminen tutkitaan huumausainerikoksena. Vähäisissä kasvimäärissä sen voisi hoitaa keveämminkin: sakko saman tien ja kasvit hävitykseen ilman pitkiä kuukausia tai jopa vuosia odotettavia oikeusprosesseja.

Suomi ei ole Yhdysvallat, ei yhtään

Kannabisfriikit väittävät, että viranomaiskontrolli aiheuttaa syrjäytymistä. Se ei Suomessa pidä paikkaansa.

Suomen kriminaalipolitiikka, poliisin toiminta ja oikeuden rangaistukset ovat täysin muuta kuin Yhdysvalloissa. Rakenteissa ei ole mitään samaa.

Suomessa poliisi puuttuu käyttörikoksiin muun työnsä ohessa. Nuoret ohjataan pääsääntöisesti puhutteluun. Monet aikuisetkin saavat ensi kerroilla ohjauksen hoitoon ennemmin kuin minkään ankaran rangaistuksen.

Sen sijaan viranomaiskontrollilla on iso ennalta estävä ja ohjaava vaikutus. Poliisin puuttuminen saa aina yhden sun toisen ihmisen havahtumaan, mitä on tekemässä.

Tutkintakeinot tarpeen

Jos esimerkiksi puhallutusratsiassa jää kiinni kannabiksen käytöstä ja nyssykkä taskussa, nykyään vakavin seuraus siitä on useimmiten tietokoneen takavarikoiminen.

Eli jos poliisi katsoo tarpeelliseksi alkaa tutkia esimerkiksi mahdollista huumausaineiden kauppaa ja tekee kotietsinnän, poliisi voi takavarikoida ja tutkia nuoren tai aikuisen tietokoneen.

Se on konkreettinen haitta monelle nuorelle. Mutta kotietsintä ja takavarikot ovat myös poliisille laillinen, tärkeä ja hyvä tutkintakeino, jolla vastuullisesti käytettynä on kansalaisten tuki rikostutkinnassa.

Pienistä huumerikoksista alkanut tutkinta voi paljastaa todella paljon muuta - kuten omaisuusrikoksia tai esimerkiksi väkivaltaista velanperintää.

Nämä ovat tärkeimmät syyt siihen, miksi poliisin tulee tuntea alueensa nurkat, huumetilanne ja niitä käyttäviä henkilöitä aivan katutasolta alkaen.

Jos lainsäädäntöä jotenkin haluaisi kehittää, puhuttelun lisäksi myös nuorten valvontarangaistuksissa olisi lisäämisen varaa. Suomessa on monenlaisia ohjaavia ja kuntouttavia rangaistusmuotoja, joita tulisi voida käyttää laveasti ja ohjaamalla asiakkaita entistä enemmän järjestöjen päihde- ja elämänhallintakuntoutukseen.

Muoti-ilmiöiden perässä ei tarvitse poukkoilla

Kaikkiaan uusimmat tilastot näyttävät siltä, että kannabiksen laillistamisen etenemisen on jo hiipunut länsimaissa. Suomessa huumeiden käyttö vielä kasvaa, mutta osassa Euroopan suurmaita se on kääntynyt jo laskuun.

Kukaan ei vielä tiedä, onko kyse pysyvästä ilmiöstä.

Suomessa kannabiksen laillistaminen olisi täystunarointia, hätiköintiä, joka loisi uutta rikollisuutta ja lisäisi huomattavasti terveydenhoidon kuluja.

Suomessa päihteistä maksetaan ensinnäkin vero. Kuinka moni kavereille kannabista kasvattava maksaisi kannabisveronsa säntillisesti? Jos kannabista myytäisiin puodeissa, olisiko niiden pitäjät ensisijaisesti niitä kirjanpidon ja veronmaksun tunnollisesti hoitavia kansalaisia? Epäilen.

Suomessa jo alkoholin verotus aiheuttaa erikoisia ilmiöitä, kuten tavallisten pulliaisten heittäytymistä jopa rikollisiksi rahdatessaan viinaa Virosta Suomeen myyntiin. Oman käytön rajoista valehdellaan Tallinnan laivoilla tämän tästä. Miksi veron maksu kannabiksesta sujuisi helpommin?

Katukaupan valvonta olisi mahdotonta

Isompi ongelma tuli siinä, ettei pienen ja ison huumerikoksen rajaa voi tuosta vain kadulla mitata. Jos Suomessa saisi kuljettaa kannabisnyssykkää laillisesti taskussa, mistä poliisi tietäisi, kellä se on taskussa omaa käyttöä varten ja kuka on katukauppias?

Katukaupan valvonta muuttuisi mahdottomaksi. Nyt poliisi saa takavarikoida ja hävittää huumeet. Se on tärkeää.

Kokeneen huumepoliisin mukaan kannabiksen kotimaisessa kasvatuksessa on jo nyt mukana laajalti järjestäytynyttä rikollisuutta. Heidän on myös helppo tuoda halpaa marokkolaista Suomeen ja tumpata sitä markkinoille "suomalaisena kotona kasvatettuna".

– Aika usein ostamisella rahoitetaan rikollisuutta. Kymmenyksien ottajia riittää, poliisi sanoo.

Mitä nuoret oikeasti sanovat?

Kannabiksen käytön kannattajissa on paljon rikollismielisiä – henkilöitä, jotka eivät oikein välitä, mitä viranomaiset sanovat. Se laskee kynnystä, että tavallisista päihdeporukoista löytyy usein aina edes joku vähän kovempi tekijä – Se yksi, joka jonain pössyttelyiltana tietääkin, mistä olisi myös ekstaasia saatavilla.

Kannabiksen saatavuuden helpottamiselle ei ole mitään syytä. Kaikki askeleet sen saannin helpottamiseksi tuovat kannabista tarjolle vähän lähemmäksi nuoriakin.

Suomen kriminaalipolitiikka ei syrjäytä nuoria eikä juuri aikuisiakaan. Päihdeongelmat sen sijaan syrjäyttävät.

- Ensin kaveri sanoo käyttävänsä vähän ja kasvattavansa vain omaan piiriin, mutta oma toleranssi kasvaa äkkiä ja kasvatuskin on pian bisnes. Sitten on pipo vuosi vuodelta syvemmässä päässä.

Mitä nuorempana kannabiksen käyttö alkaa, sitä suurempi todennäköisyys on tylsistymiselle, ahdistumiselle ja pian myös hoidon tarpeelle - olipa syynä sitten oppimisen ongelmat tai masennus.

Entistä useampi nuori tuntee jo jonkun, joka käyttää kannabista. Arvatkaapa, mitä nämä nuoret vastaavat itse kyselyyn, pitäisikö kannabis laillistaa. Suurin osa vastaa: ei pitäisi.

Eivät nuoret sokeita ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kannabiksen käyttö nousi Suomessa uuteen ennätykseen

Tausta: Kannabis-ilmiö näkyy useissa tilastoissa - Puolustusvoimissa asti

Kansalaisaloite kannabiksen laillistamiseksi lopahti täysin - ei etene eduskuntaan

Nuorimmat huumekokeilijat jakoivat annoksia Aku Ankan päällä

Kannabiksesta liikkuu paljon katulegendoja

Poliisi kannabiksesta: Onko se kaiken haitan arvoista?