Kommentti: Väyrysen uusi piruetti

Ei pitäisi yllättää, kun kyse on Paavo Väyrysestä, mutta silti yllätti.

Väyrynen esitteli juuri blogissaan puolueen perustamiskuvion, jota ei varmasti arvaisi edes yrittää kukaan muu kuin Väyrynen. Eikä ole yrittänyt.

Väyrynen aikoo perustaa puolueen, johon kuuluu ainakin alkuvaiheessa vain eliittiä: kansanedustajia ja europarlamentaarikoita. Ja aivan alkuvaiheessa vain Väyrynen itse. Voi olla, että asetelma jopa huvittaa valtiotieteen tohtori Väyrystä, joka viime presidentinvaaleissa kertoi haluavansa kuninkaaksi. Nyt hän saa touhuta omassa puolueessaan niin kuin tahtoo ja tehdä niin monimutkaisia valtapoliittisia piruetteja kuin mieleen tulee.

Kannattajilleen Väyrynen tarjoaa modernia some-ajan roolia. Hän kehottaa keskustalaisia kannattajiaan jatkamaan puolueen toiminnassa ja vaikuttamaan keskustan poliittiseen linjaan.

Väyryselle riittää, että hänen uudesta puolueestaan tykätään. Lyhyt sosiaalisen median historia on täynnä näyttöä siitä, että suomalaiset ovat kovia tykkäämään Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa sekä allekirjoittamaan sähköisiä adresseja. Puoluejäsenyys ja vanhakantainen kokousmylly taas kiinnostaa yhä harvempia.

Tälle aallolle Väyrynen selvästi haluaa nousta, kun haalii massoja vain tukiryhmäänsä. Siihen on helpompi sitoutua, koska ei oikeastaan tarvitse sitoutua. Toisaalta kannattajille tarjoillaan sopiva annos nostalgiaa. Sekin myy kuin häkä.

Eurosta eroaminen ja omaan kelluvaan valuuttaan palaaminen on yksi Väyrysen pääteeseistä. Sama suomeksi: markka takaisin.

Esimerkiksi professori Sixten Korkman on myöntänyt, että Suomen eurojäsenyys oli vakava talouspoliittinen erehdys. Siitä on kuitenkin vielä pitkä matka euroeroon. Korkman ei pidä vaihtoehtoa realistisena.

Ei sen tarvitse ollakaan. Epärealismi toimii politiikassa paikoin paremmin kuin realismi. Suomessa riittää vielä ihmisiä, jotka muistavat, paljonko munkkikahvi maksoi huoltoasemalla markka-aikana. Heidän kaipuutaan parempaan eli menneeseen ei kannata aliarvioida.

Erityisesti heitä on keskustan ja perussuomalaisten äänestäjissä.

Väyrysen puolueen perustamisessa on paljon todella läpinäkyvää kikkailua. Jos manööveri onnistuu, perussuomalaisten nousu keskikokoisten puolueiden sarjasta on tulpattu ja samalla keskustalaisia äänestäjiä siirtyy merkittävästi Väyrysen puolueen äänestäjiksi ensi eduskuntavaaleissa.

Jos Väyrysen manööveri ei onnistu, hän luultavasti keksi jotain muuta ennen vuoden 2024 presidentinvaaleja. Ja voi luottaa silloinkin vahvaan kannatukseensa Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sipilä pettyi muttei yllättynyt Väyrysen ratkaisusta

Politiikantutkija: Tätä en odottanut edes Väyryseltä!

Pekkarinen jättäisi Väyryselle oven auki

Tätä Paavoa en tunne

Paavo Väyrynen perustaa oman puolueen