Konkurssiin mennyt pubi ei lopettanut anniskelua – kassan varatkin katosivat

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi yhden naisen ja neljä miestä talousrikoksista mittaviin korvauksiin.

Oikeuden mukaan kuopiolainen kiinteistöhuoltoa, kattoremontteja ja ilmastoinnin puhdistusta tarjonnut yritys oli jättänyt työeläkevakuutusmaksut maksamatta vuonna 2011. Yritys oli ilmoittanut työllistävänsä vain neljä työntekijää, vaikka työntekijöitä oli 16.

Yrityksen kolmesta omistajasta yksi oli viime vuonna järjestänyt myös tilat pubille Kuopiossa. Ravintolan omistajaksi merkitty nainen jatkoi alkoholin anniskelua pubissa sen mentyä konkurssiin ja aluehallintoviraston peruttua pubin anniskeluluvat.

Alkoholitarkastaja ja poliisi selvittivät, että pubi oli auki vielä konkurssin jälkeenkin, kunnes viranomaiset määräsivät sulkemaan sen.

Konkurssin yhteydessä selvisi myös, että yrityksen kassavarat oli viety, kirjanpitoon annettu vääriä tietoja sekä konkurssin jälkeenkin anastettu konkurssipesän rahoja.

Naisen korvattava yli 190 000 euroa

Kovimman rangaistuksen sai 24-vuotias nainen, joka pubin hallituksen ainoana varsinaisena jäsenenä tuomittiin törkeästä kirjanpitorikoksesta, alkoholirikoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja kavalluksesta kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Nainen tuomittiin menettämään valtiolle rikoshyötynä yli 62 000 euroa, jotka oikeus katsoi hänen ottaneen pubin kassaan kuuluneista varoista.

Lisäksi oikeus määräsi naisen korvamaan lähes 130 700 eurolla maksamatta jättämiään maksuja muun muassa verohallinnolle, alkoholijuomien toimittajille, Teostolle ja lupaviranomaisille.

Oikeus määräsi naisen myös neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Maksettavaa myös kiinteistöhuoltoyhtiön epäselvyyksistä

Pubin tilat omistaneen miehen oikeus tuomitsi puoleksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen kiinteistöhuoltoyhtiöön liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Oikeus hylkäsi syytteen alkoholirikoksesta, sillä oikeuden mukaan jäi näyttämättä, että mies olisi käyttänyt määräysvaltaa pubin toiminnassa.

Mies tuomittiin vain törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Hänen on maksettava työeläkevakuutusyhtiölle korvauksia lähes 38 700 euroa yhteisvastuullisesti kolmen muun miehen kanssa.

Kaksi yhtiötoveria, 42- ja 48-vuotiaat veljekset, tuomittiin myös puolen vuoden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta.

Lisäksi 39-vuotias mies tuomittiin saman firman takia viideksi kuukaudeksi vankeuteen törkeästä työeläkevakuutusmaksupetoksesta. Hänen on osallistuttava maksujen korvaamiseen reilun 18 500 euron osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.