Korkean verenpaineen vaarat tunnetaan huonosti

Suomalaisilla on heikot tiedot korkean verenpaineen vaaroista. Vain joka seitsemäs tietää, että korkea hoitamaton verenpaine voi aiheuttaa aivohalvauksen. Oman verenpainetasonsa sanoo tuntevansa varmasti lähes 40 prosenttia suomalaisista, mutta joka kolmannella ei ole siitä harmainta aavistusta.

Kyselytutkimukseen vastanneista tuhannesta suomalaisista joka neljännellä lääkäri oli todennut kohonneen verenpaineen. Verenpainelääkkeitä syö ainakin puoli miljoonaa suomalaista.

Normaalin verenpaineen raja-arvot ovat ainakin suunnilleen tuttuja vajaalle puolelle kyselyyn vastanneista. Kuitenkin suuremmalle joukolle ne olivat arvailujen varassa.

Lääkeyritys AstraZenecan teettämään kyselyyn vastasi helmikuussa tuhat 30-65-vuotiasta suomalaista.Kohonnut verenpaine kaksinkertaistaa sepelvaltimotaudin riski, kolminkertaistaa sydämen vajaatoiminnan riskin ja jopa nelinkertaistaa aivohalvauksen riskin, sanoo dosentti Seppo Lehto Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Tästä huolimatta verenpaineen yhteys nimenomaan aivohalvaukseen tunnetaan huonoiten.