Korkeimman oikeuden presidentin nimitystä ei lykätä seuraavalle hallitukselle – Esitys tasavallan presidentille heti vaalien jälkeen

Nykyinen toimitusministeristö aikoo tehdä esityksen korkeimman oikeuden (KKO) uudesta presidentistä mahdollisimman pian eduskuntavaalien jälkeen. Nimitystä valmistellaan parhaillaan oikeusministeriössä.

Nimityksen vahvistaa tasavallan presidentti valtioneuvoston esityksestä.

Ministeriön kansliapäällikön Pekka Timosen mukaan jo ennen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eroa oli selvää, että esitys KKO:n presidentin nimittämisestä menee toimitusministeriölle eli eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

"Ei-poliittinen tehtävä"

Sekä Timonen että oikeuskansleri Tuomas Pöysti vahvistavat Uutissuomalaiselle keskustelleensa nimitysasiasta.

– Varmistimme oikeuskanslerilta jo ennen Sipilän hallituksen eroa, että kyseessä on sellainen, luonteeltaan ei-poliittinen tehtävä, että se voidaan toimitusministeristölle esitellä ja viedä sitä kautta (tasavallan) presidentille, Timonen toteaa.

Pöysti puolestaan vahvistaa antaneensa kansliapäällikölle ”laillisuusvalvontaan kuuluvia oikeudellisia tietoja nimitysmenettelystä ja toimitusministeristön toimintamahdollisuuksista”.

Timosen mukaan tavoitteena on saada esitys valmiiksi heti eduskuntavaalien jälkeen. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

– Ennen vaaleja emme kuitenkaan ehdi eli esitysasia ei missään nimessä ole vielä tämän tai ensi viikon valtioneuvoston istunnossa.

Oikeuskansleri ohjeisti

Juha Sipilän hallitus erosi maaliskuun 8. päivä ja jatkoi sen jälkeen toimitusministeristönä.

Oikeuskansleri Pöysti antoi maaliskuussa kaksi lausuntoa, joissa linjattiin, millaisia asioita toimitusministeristö voi hoitaa.

Virkanimityksistä Pöysti lausui, ettei toimitusministeristö voi ratkaista tai esitellä valtion ylimmän virkamiesjohdon nimitysasioita ellei siihen ole erityisiä perusteita.

Tällaisia tehtäviä ovat Pöystin mukaan muun muassa oikeuskansleri tai apulaisoikeuskansleri, puolustusvoimain komentaja, valtiosihteerit, kansliapäälliköt, alivaltiosihteerit sekä osastopäälliköt.

Toimitusministeristö ei myöskään nimitä tai tee esitystä välittömästi ministeriöiden alaisten virastojen päälliköistä ja valtion liikelaitosten toimitusjohtajista.

Tehtävistä puolustusvoimain komentajan nimitystä on jo päätetty lykätä. Lisäksi presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut haastattelevansa itse komentajaehdokkaat.

Vaihdos syksyllä

Korkeimman oikeuden nykyinen presidentti Timo Esko jää eläkkeelle syyskuun alussa. Esko, 66, on toiminut KKO:n presidenttinä vuodesta 2016 alkaen.

Presidentin tehtävään ovat hakeneet KKO:n oikeusneuvokset Juha Häyhä, Mika Ilveskero, Tatu Leppänen ja Asko Välimaa sekä Turun hovioikeuden presidentti Kenneth Nygård.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.