Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Vanginvartijan kirveellä murhannut elinkautisvanki ei pääse vielä ehdonalaiseen vapauteen, vaan korkein oikeus perui hänelle ilmoitetun vapauttamispäivän.

Vangin katsottiin liittyneen vankilassa United Brotherhood -jengiin ja jatkaneen päihteiden käyttöä.

Korkeimman oikeuden päätös perua hovioikeuden päätös elinkautusvangin vapauttamispäivästä on tiettävästi ensimmäinen kerta Suomessa.

Helsingin hovioikeus päätti aiemmin vangin anomuksesta, että hänet päästetään ehdonalaiseen vapauteen, vaikka Rikosseuraamuslaitos vastusti päätöstä. Vapauttamispäivä ehdittiin myös ilmoittaa vangille.

Asia oli Rikosseuraamuslaitoksesta niin merkittävä, että se valitti hovioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen ja voitti valituksen.

Mies syyllistyi raakaan vankilapakoon

Vyyhdin taustalla on Pelson vankilasta vuonna 2004 tehty väkivaltainen vankilapako.

Kaksi kiljua ja lääkkeitä käyttänyttä miestä hyökkäsi vartijan ja vankilan opettajan kimppuun. Miesten katsottiin murhanneen vartijan kirveellä ja moskavasaralla sekä syyllistyneen opettajan murhan yritykseen niin, että opettaja vammautui pysyvästi.

Raa'an väkivallan päätteeksi vangit varastivat opettajan taskusta avaimet ja pakenivat vankila-alueelta autolla.

Vanki haki hovioikeudelta vapautusta elinkautisesta vankeudesta viime vuonna oltuaan vankilassa jo yli 14 vuotta. Hakemuksen mukaan hän oli vankilassa suorittanut lukio-opintoja ja osallistunut aktiivisesti eri kursseihin.

Hän oli hakemuksen mukaan myös pyrkinyt osallistumaan rikosasian sovitteluun ja lisäksi hänellä oli vakiintuneet perhesuhteet ja vahva tukiverkosto.

Hovioikeus päätti, että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen joulukuussa 2019. Hovioikeuden päätös oli äänestysratkaisu, jossa yksi hovioikeuden jäsen olisi hylännyt miehen vapauttamisanomuksen.

Liittyi väkivaltaiseen jengiin

Rikosseuraamuslaitos valitti ratkaisusta, sillä miehestä oli vankilassa olon aikana kirjattu 53 ilmoitusta rikkeistä kuten muun muassa huumeista, sopimattomasta käytöksestä, teräaseen hallussapidosta ja niskoittelusta.

Mies oli vankila-aikana liittynyt myös väkivaltaisen United Brotherhood -jengin täysjäseneksi.

Mies oli päässyt viime vuosina käymään poistumisluvilla vankilan ulkopuolella, mutta oli sitten antanut päihteille positiivisen virtsanäytteen ja sittemmin kieltäytynyt antamasta päihdetestinäytteitä.

Jos mies olisi päässyt ehdonalaiseen vapauteen tämän vuoden joulukuussa, hänelle olisi kertynyt vankilassa olon aikaa noin 15 vuotta 10 kuukautta. Korkeimman oikeuden mukaan vankeuden pituus olisi ollut tässä vaiheessa keskimääräistä elinkautista pidempi.

Korkein oikeus kuitenkin muistutti, että miehen syyksi oli luettu murha ja murhan yritys, jotka olivat olleet tekotavaltaan rikoslajissaan huomattavasti tavanomaista törkeämpiä.

Lisäksi elinkautinen vankeustuomio oli käsittänyt useita muita rikoksia, joihin mies oli ehtinyt syyllistyä vähän ennen murhatuomiotaan.

KKO:n mukaan miehen vankeusaikainen käyttäytyminen ei myöskään puoltanut ehdonalaista vapautumista. Asiassa merkittävää oli erityisesti United Brotherhoodin jäsenyys.

Korkein oikeus KKO Kuva: Asta Tenhunen
 

Miehen rangaistusajan suunnitelmaan oli kuulunut irrottautuminen rikosmyönteisestä kaveripiiristä sekä päihteettömyys. Kumpikaan näistä tavoitteista ei ollut toteutunut viime aikoina.

Lisäksi miehen vankila-aikaiseen käyttäytymiseen oli kuulunut lukuisia rikkeitä.

KKO katsoo siksi kokonaisarvioinnin perusteella, ettei miestä voida vapauttaa vielä hovioikeuden määräämänä ajankohtana.

KKO päätti myös, ettei miehelle ilmoiteta uutta myöhempää vapauttamisajankohtaa, koska sen päätöksen tulee perustua mahdollisimman tuoreeseen selvitykseen vapauttamisen edellytyksiä. Mies voi siis jättää vapauttamisanomuksensa myöhemmin uudestaan hovioikeuteen ja asia käsitellään sitten sen hetkisillä tiedoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Uutisanalyysi: Viisi vuotta on pitkä aika myös Sirpa Paaterolle – Ennen piti "vaarallisena ajatteluna" ja nyt väläytti itse Postin jakamista kahteen yhtiöön

Poliisin Karhu-ryhmän ex-varajohtajalle ehdotonta vankeutta poliisilaitoksen petosjutussa – Poliisilaitoksen hankinnat valmiusyksikössä perustuivat oikeuden mukaan luottamukseen, eikä niitä valvottu tarkasti

Sisäministeriöltä kadoksissa salaisia asiakirjoja – apulaisoikeuskanslerin mukaan ministeriössä on menetelty vastoin säännöksiä ja määräyksiä

Haaga-Helian ajama korkeakouluhanke Tallinnassa kaatui "Viron poliittisen tilanteen vuoksi"

Vihreiden Pirkka-Pekka Petelius pyytää anteeksi saamelaisilta ja toivoo, ettei ongelmallisia sketsejä enää esitettäisi

Syyttäjä vaatii Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteelle sakkoa työsyrjinnästä – epäillään sivuuttaneen naishakijan sukupuolen perusteella Aamulehden päätoimittajahaussa

Korkein oikeus piti Talvivaara-johtajien ympäristörikostuomiot ennallaan – päästöt olivat kymmeniä kertoja suuremmat kuin viranomaisille ilmoitettiin

Ministeri Sirpa Paatero MTV:llä: Kukaan ei kysynyt minulta hyväksyntää Postin pakettilajittelijoiden tes-siirrolle

Paatero ennakoi, että Veikkauksen tuottojen väheneminen laskee avustusmäärärahoja: "Tämä riski on olemassa"

Asuntomarkkinoilla tänä vuonna käynyt kuhina saattaa olla kaiku menneiltä runsauden ajoilta ja uhkaa tulla tiensä päähän, Nordea ennustaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.