Koronavirusta ei luokitella vielä epidemiaksi – sairaansijat riittävät, vaikka tilanne äityisi todella pahaksi, ministeriö sanoo

Hallitus halusi torstaina hälventää koronavirukseen liittyvää mahdollista huolta ja korjata julkisuudessa liikkuvia vääriä tietoja. Koronavirusepidemiaa ei ole, vaikka yksittäisiä tartuntatapauksia on ilmaantunut, hallitus korosti tiedotustilaisuudessa.
Laskelmia siitä, kuinka moni saattaa Suomessa sairastua, ei vielä ole. Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila kuitenkin korosti, että Suomessa on 11 000 sairaansijaa, mikä riittää kaikkein vakavimpaankin skenaarioon.
– Kausi-influenssassa on kohta miljoona sairastajaa. Vuosittain 500–2 000 ihmistä kuolee siihen, eli meidän huolemme on aivan muualla, Varhila sanoi toimittajille.
Pandemian varautumissuunnitelma, jossa on tieto esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnan suojavarusteista, on Varhilan mukaan salainen asiakirja. Suomessa on varauduttu 400 000 ihmisen suojaamiseen. Varustemääriä on Varhilan mukaan arvioitu sairaanhoitopiireittäin ja käytettävissä olevien varusteiden, kuten hengityssuojainten, visiirien sekä kirurgisten käsineiden ja essujen pitäisi riittää hyvin.
Virukselta suojautumiseksi riittää asiantuntijoiden mukaan edelleen hyvä käsi- ja pärskimishygienia.
– Huolellinen käsien peseminen vedellä ja saippualla on jo ensimmäinen askel oikeaan suuntaan. Aivastakaa hihaan, ei käsiin, sanoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ja pahoitteli samalla, että joutuu näin konkreettisesti yksilötason suojaustoimia antamaan.

Kotikaranteenissa ruoka ja hoiva varmistetaan

Torstain tietojen mukaan Suomessa kotikaranteenissa oli muutamia ihmisiä. Varhilan mukaan kunta varmistaa karanteenissa olevien henkilöiden ruokahuollon ja seuraa terveydentilaa. Lain mukaan työssäkäyvälle ihmiselle, joka määrätään karanteeniin, maksetaan Kelasta tartuntatautipäivärahaa.
Karanteeniin määräämisestä päättää tartuntatautilääkäri. Esimerkiksi niitä henkilöitä, jotka matkustivat lentokoneessa lähellä sairastunutta suomalaisnaista, ei välttämättä määrätä kotiin, Varhila totesi.
– Heille annetaan tarkat ohjeet siitä, että olette olleet tällaisen henkilön lähellä ja teidän pitää tarkkailla oireita riippuen siitä, miten tartuntatautilääkäri määrittelee.
Esimerkiksi Espanjan suhtautuminen on huomattavasti kireämpi. Lounais-Teneriffalla sijaitsevassa hotellissa noin tuhat matkailijaa on ollut karanteenissa, koska hotellin italialaisella asukkaalla todettiin virustartunta.

Julkisia tilaisuuksia ei näillä näkymin rajoitettaisi

Varhilan mukaan suhtautumisessa on maakohtaisia eroja. Käytännöt eroavat myös sen suhteen, voitaisiinko julkisia tapahtumia perua tai yleisiä tiloja sulkea viruksen leviämisen estämiseksi. Suomessa sellaista ei ole Varhilan mukaan ainakaan toistaiseksi pidetty järkevänä.
Suomessa ei myöskään näillä näkymin ryhdyttäisi mittaamaan kuumetta julkisilla paikoilla. Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että näyttö hyödystä on vähäinen.
– Potilaat voivat olla myös kuumeettomia tai aika vähäoireisia. Jos henkilöllä on kuumetta, ei ole mitään varmuutta siitä, että se on korona, vaan se voi olla myös flunssa, Kumpulainen kertoi STT:lle.
Myös eduskunnassa käytiin torstaina keskustelu Suomen varautumisesta koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen. Perussuomalaiset kritisoivat hallitusta hidastelusta tiedottamisessa.
– Marinin hallituksen tiedottaminen koronaviruksesta on alkanut vasta tänään, vaikka virusta on ollut Suomessa tammikuusta lähtien, sanoi kansanedustaja Arja Juvonen puolueensa ryhmäpuheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Pieksämäen sosionomi-koulutus vetovoimaisin, vaikka kampus on lakkautusuhan alla

Presidentti Niinistö ihmettelee MTV:lle kriisinyrkkijupakkakeskustelua

Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"

Pikavippiyhtiön toimitusjohtaja ennakoi maksuhäiriöaaltoa – perintään joutumisen voi välttää sopimalla eräpäivän siirrosta tai maksuvapaasta kuukaudesta

Kunta-alan työehtosopimusta koskevaa umpisolmua availlaan jälleen ensi viikolla

Kuopiolaiset taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi suosittujen näyttelyjen "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle

Kaksi miestä yritti murtautua varkaisiin apteekkiin

Työmatkaliikenteen rajoittamisesta Lapissa tuli hankalasti yhteen sovitettava pulma – perjantaille kaavailtu hallituksen neuvottelu asiasta siirtyi, koska valmistelutyö on vielä kesken

Itse tehty maski ei suojaa koronatartunnalta, korostavat viranomaiset

Puolustusvoimat raivasi räjähteitä koulun rakennustyömaalta Liperin Ylämyllyllä – sodanaikaisen kätkön räjähteet yhä toimintakuntoisia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.