Kotiesittely: Katso kuvat Kuopion isoimmasta "yksiöstä"

Täällä ei ole ovia, tämä on varmaan Kuopion ison yksiö, nauraa Anne Lindvall kaksikerroksisessa noin 125-neliöisessä kodissaan Kuopion Lehtoniemessä.

Tuttu suunnittelija teki kodin Anne Lindvallin ja tämän miehen Vesa-Matti Väänäsen toiveiden mukaan: avaraa, tilavaa ja mahdollisuus pieniin muutoksiin.

Seinät ovat valkoiset, lattia vaaleaa laattaa. Ikkunat avautuvat koko kahden kerroksen korkeudelle, ja näkymä Kallavedelle pääsee etenkin kesällä oikeuksiinsa.

– Täällä on tilaa hengittää ja tänne on ihana tulla. Isot ikkunat olivat ehdoton toiveemme. Niistä piirtäjä lähtikin liikkeelle, muistelee Anne Lindvall.

Ulko-ovi aukeaa suoraan keittiön ja olohuoneen tilaan.

– Halusimme, että keittiö tulee luontevasti oleskelualueeseen. Se on niin näkyvä osa olohuonetta, että kaikki perinteisesti keittiössä näkyvä piti saada piiloon.

Kylmä- ja astiakaapit peittyvät takaseinän kaapinovien taakse. Liesituuletin on upotettu keittiösaarekkeeseen.

– Katossa oleva liesituuletin olisi ollut tiellä sekä vienyt avaruutta ja ilmavuutta tilasta. Halusin symmetrisen keittiön, sillä se tuo rauhan silmille, perustelee Lindvall.

Sisustus on tarkkaan suunniteltu, ja Lindvall päivittääkin Villa Riva -bloginsa Instagram-tiliä. ahkerasti.

Olohuonetta hallitsee suuri musta takka, jossa tuli roihuaa melkein joka ilta.

– Takka oli oikeasti matalampi, mutta siihen lisättiin korokepala. Korkeasta takasta haaveilimme alunperinkin.

Huoneen perältä löytyy vielä oma lovensa televisionkatselutilalle. Siellä saa löhötä.

– Tila on rakennettu niin, että siitä on mahdollista tehdä kaksi erillistä huonetta, jos joskus sellaiset haluamme.

Alakerran sauna on spa-henkinen rentoutumistila.

– Saunan ja suihkun välinen lasiseinä on meidän suunnittelemamme. Vaalea sauna on kuitenkin haastava pitää puhtaana, etenkin, kun koiratkin tykkäävät nautiskella lauteilla, nauraa Anne Lindvall.

Lattiat ovat kauttaaltaan vaaleaa suurta laattaa.

– Lattiaa harkittiin pisimpään, koska laatta on kylmä materiaali. Parketti olisi ollut ihana, mutta koiraperheessä nopeasti pilalla. Suuressa laatassa on elävä pinta, mikä oli nappivalinta. Kaikki tassunjäljet eivät mattapinnasta erotu, mutta saumat keräävät likaa, paljastaa Lindvall.

Lattialämmitys takaa myös sen, ettei laattalattia ole kylmä.

Kivitalossa piti huomioida myös kaikuvuus. Anne Lindvall vaatikin viistokattoon akustiikkalevyt.

– Piirsin joka levyn kattoon sentilleen. Piti miettiä tarkkaan, kuinka levyt saa symmetrisesti kohdalleen ja led-paneelit joukkoon. Ne oli haasteelliset asentaa ja maalata. Rakentajamme Mika Kiiski ei oikein tykännyt ideasta, mutta teki kyllä mukisematta. Kiitos hänelle, että jaksoi vääntää.

Parvi on pariskunnan valtakunta.

– Kun ovia ei ole, niin siellä voimme nukkua rauhassa, jos vieraita on käymässä. Ovettomuus on oikeastaan aika luontevaa, eikä niitä ole yhtään kaivannut, Anne Lindvall kertoo.

Yläkerran monitoimihuone on toteutettu käytännön ehdoilla. Sieltä löytyvät niin pyykinpesukone kuin vaatekaapitkin.

– Entisessä asunnossa puhtaat vaatteet jäivät aina kodinhoitohuoneeseen. Nyt kun samassa tilassa on sekä pyykinpesu että vaatekaapit, on suurempi mahdollisuus saada vaatteet joskus kaappiinkin, nauraa Lindvall.

Lasitetun seinän takana suihkutila on hotellimainen. Jättimäinen peili ja muhkea karvalankamatto vievät huoneen tyyliä pois perinteisestä kylpyhuoneesta.

– Ei tässä tarvitse olla kostean tilan sisustus. Puhuisin mieluiten kaunistautumishuoneesta.

Omaa rakennuttaessa ja uutta suunnitellessa pariskunta olisi halunnut laittaa paljon kaikkea – kerralla.

– Siinä olikin tuska, kun ihan kaikki piti päättää itse. Monesti mietin, etten pysty tekemään päätöksiä monista vaihtoehdoista, mutta kun rakentajat vaativat urakan etenemistä, päätöksiä piti syntyä, muistelee Lindvall.

Kaikkeen säätöön aika ei riittänyt.

– Seinistä tuli valkoiset, ja mietin, ovatko ne liian kolkot, kun pienilläkin sävyeroilla saa tunnelmaa. Mutta jos siltä tuntuu, niin nyt myöhemmin on aikaa miettiä sävyjä, hän lohduttautuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.