Vanhukset vastasivat: tätä kotihoidon hoitajilta toivotaan

Kuopion kaupungin vanhusten hoivapalvelut on saanut asiakkailtaan myönteistä palautetta palveluistaan. Kyselyyn vastanneista paristasadasta vanhuksesta 95 prosentin koki kotihoidon tukevan heidän omatoimista selviytymistä kotona hyvin.

Verkostokoordinaattori Paula Smolander kertoi torstaina, että vastaajien mielestä kotihoidon palvelut vastasivat heidän tarpeitaan hyvin, mutta joka kymmenes vastaaja koki, että hoitajilla on heille liian vähän aikaa. Asiakkaat kaipasivat enemmän kodinhoidollisia palveluita, kuten siivousta ja pyykkihuoltoa. Kouluarvosanaksi kotihoidon palveluista annettiin 8,5. Lähes puolet oli yksinäinen, ja lasten käyntejä pidettiin tärkeinä.

Vastaajat toivoivat, että hoitajilla olisi enemmän aikaa jutella ja esimerkiksi keittää kahvit ja auttaa ulkoilussa. Vastanneet toivoivat myös, etteivät hoitajat vaihtuisi niin usein, vaan kotikäynneillä kävisivät tutut hoitajat.

Säännöllisen kotihoidon asiakkaita oli viime maaliskuussa 1 015. Heistä 203 satunnaisotannalla valittua asiakasta osallistui palautekeskusteluun omahoitajan tai korvaavan hoitajan kanssa. Liki kaikki kokivat, että paras paikka asua on koti, palvelutalo tai pienryhmäkoti.

Vastanneista 70 prosenttia oli naisia ja loput miehiä. Suurin osa kuului ikäryhmään 85–95-vuotiaat, toiseksi suurin ryhmä olivat 75-84-vuotiaat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.