Kotimaanmatkailun buumi täytti suosituimmat ranta- ja luontokohteet äärimmilleen – "Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille"

Kun ulkomaanlomalle ei oikein tohdi korona-aikana lähteä, suomalaiset näyttävät todella innostuneen tänä kesänä kotimaanmatkailusta. Lomakohteista kerrotaan, että majoituspaikat on monin paikoin myyty täyteen tai ainakin lähes täyteen.

Suomalaisten matkailubuumi tulee sikäli kreivin aikaan, että ulkomaalaisia turisteja on maassa tänä kesänä erittäin vähän. Kotimaisten turistien ryntäys on alan yrittäjille tarpeen myös siksi, että keväällä karanteenit lamaannuttivat matkailualan.

–  Kaikki majoituspaikat löytävät nyt ostajan myös tällaisena huonomman sään päivänä. Varaustilanne on hyvä elokuun alkupuolelle asti, sanoo Kalajoella sijaitsevan hotelli Rantakallan ja Kalajoen Hiekkojen toimitusjohtaja Raija Eskola-Valli.

Hän kertoo joutuneensa juuri myymään matkailijoille "eioota": jokainen hotellihuone ja rantamökki oli varattuna.

Ei paikkaa koko takamatkaa

Eskola-Valli silti samalla painottaa, että nyt saatavat tulot eivät kokonaan paikkaa kevätpuolen koronaromahduksen tappioita.

–  Meille kesä on muinakin vuosina ratkaisevan tärkeä. Kalajoki on turismin sesongilta niin kesäpainotteinen, että jos rahaa ei silloin tule, voidaan vanhan pohjalaissanonnan mukaisesti pistää hampaat naulaan.

Eskola-Vallin mukaan ulkomaalainen lomailija on Kalajoella nyt harvinainen näky. Saman viestin saa suosituista matkakohteista eri puolilta Suomea.

–  Ulkomaalaisia turisteja on saapunut tänä kesänä hyvin vähän, määrä on liki olematon. Jonkin verran on tullut saksalaisia matkailijoita Pohjois-Norjan kautta Suomeen, sanoo Kuusamon kaupungin matkailuneuvonnan palveluesimies Jari Karjalainen.

Majoituspalvelujen eri järjestäjät kertovat, että yöpymisen hintataso ei ole juurikaan noussut tänä kesänä, vaikka onkin myyjän markkinat.

"Turvallinen kotimaanmatkailu vetää nyt"

Kesän 2020 turismissa on Suomessa muitakin aiemmasta poikkeavia piirteitä. Yksi niistä on lomamatkan kesto.

–  Turvallinen, vastuullinen matkailu kotimaassa vetää nyt. Kun pitkiä ulkomaanmatkoja jää väliin, lomavierailuilla myös viivytään pitempään kuin tavallisina kesinä, arvioi Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen.

Porissa sijaitsevan Virkistyshotelli Yyterin myyntipäällikkö Anne Yli-Kesti sanoo, että ero on huomattava.

–  Lomalaiset viipyvät selvästi pitempään kuin aiemmin.

Ilmiön on huomannut myös Kolin Matkailun matkailuneuvoja Tommi Kekäläinen: kesän lomavieraista moni yöpyy useamman kuin yhden yön.

–  Mökkejä menee vuokralle pitemmäksi aikaa. Majoituksen pituus riippuu osin siitä, miten kaukaa Kolille tullaan.

Vierailulle hetken mielijohteesta

Uusi vivahde tai piirre kesämatkailussa on myös se, että merkittävä osa tulijoista on ensikertalaisia. Moni heistä ei ole käynyt kohteessa tai edes paikkakunnalla aiemmin.

–  Ehkä jopa kolmasosa vieraista on nyt uusia kävijöitä, sanoo Salon Teijossa sijaitsevan Kirjakkalan ruukkikylän yrittäjä Kai Schneider.

Samoin Hankoon tänä kesänä saapuneissa turisteissa on huomattavan paljon ensikertalaisia, säestää Hangon kaupungin matkailutoimiston kesätyöntekijä Titti Immonen.

–  Osa suomalaisista näyttää nyt tekevän ex-tempore (improvisoituja) kesämatkoja, Immonen makustelee.

Salolaisen Schneiderin mukaan turistien aalto saapui ensin keväällä Teijon kansallispuistoon ja kesän puolella majoituspaikkoihin.

Hemmottelua laatupalvelulla

Virkistyshotelli Yyterin Yli-Kestin mukaan suomalaiset lomailevat tänä kesänä laajalla skaalalla myös tason suhteen. Kysyntä kattaa niin perustason kuin luksusluokankin majoituksen.

–  Tällä erää menekkiä olisi päivittäin useammallekin luksussviitille kuin meillä on tarjolla. Loman laatuun panostamisella on nyt suomalaisille selvästi isompi merkitys kuin ennen.

Porvoon Myllysen mielestä on havaittavissa, että kevään karanteenit ovat saaneet ihmiset arvostamaan palveluita, joita nyt asteittain avataan.

–  Ihmiset näyttävät todella nauttivan esimerkiksi ravintolapalveluista.

Kukaties väki ajattelee, että kevään koronaerityksessä kärvisteltiin tarpeeksi, nyt ei kursailla.

Kalajokisen Eskola-Vallin mukaan koronapandemian opit näkyvät myönteisellä tavalla lomalaisten käytöksessä.

– Matkailijat kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota siisteyteen ja hygieniaan.  Sen huomaa, että käsidesiä käytetään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus kokoontuu tänään iltakouluun lomien jälkeen

Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään, ensimmäiset kiirehtivät opintielle jo eilen

Valtiovarainministeriön on määrä saada valmiiksi ehdotuksensa ensi vuoden budjetiksi – neuvotteluissa etsitty keinoja esimerkiksi vientiteollisuuden auttamiseksi

Traktori lähti ilman kuljettajaa liikkeelle ja meni pihan poikki metsään – moottorin sammuttamiseen tarvittiin savusukeltaja

Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan

THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen

Rahtikonttiin Espoossa pyrkinyt naamioitunut joukko havitteli poliisin mukaan yli 170 kilon kokaiinilastia – aine jopa 100-prosenttista ja arvo 25 miljoonaa

Turkuun Skopjesta saapuneet matkustajat joutuvat karanteeniin sakkojen tai jopa kolmen kuukauden vankeuden uhalla – karanteenissa pysyttelyä valvotaan puhelinsoitoin

Kaustisen mönkijäturmaa tutkitaan kuolemantuottamuksena – poliisin tietojen mukaan tie oli suljettu kettingillä vain joitakin päiviä ennen turmaa

Hyvinkääläisseuran jalkapallovalmentajalle syyte alaikäisen valmennettavan seksuaalisesta hyväksikäytöstä – mies ei enää valmenna seurassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.