Kotimainen alppiruusu voi tehdä mutkan Hollannissa

Jotkut suomalaiset taimitarhat ovat ryhtyneet kokeilemaan kotimaisten taimien välikasvattamista ulkomailla parempien katteiden toivossa.

Ilmiö on Suomessa uusi, eikä esimerkiksi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksella (MTT) tai Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralla ole selvää kuvaa sen laajuudesta.

–Hinnasta siinä on kyse. Viherrakentajat ja puutarhamyymälät haluavat halpoja taimia. Tämä voi olla ainoa mahdollisuus saada kotimaisia lajikkeita edullisempaan hintaan, sanoo Taimistoviljelijät ry:n toiminnanjohtaja Jyri Uimonen.

Uimosen mukaan tavallisin ulkomailla välikasvatettava kasvi on alppiruusu.

–Se perustuu siihen, että alppiruusun taimi kasvaa hitaasti. Pikkutaimi saatetaan viljellä täällä, ja sitten se lähetetään kasvamaan Hollantiin tai Belgiaan, joissa se kasvaa nopeammin.

 

Katupuiden kasvattamiseen erikoistunut Huutokosken Taimisto Joroisissa ei ole kokeillut välikasvatusta. Taimisto tilaa myymänsä alppiruusut mieluummin suoraan hollantilaiselta tuottajalta.

Taimiston omassa tuotannossa on puiden lisäksi perushavuja ja pensaita.

–Pikkutaimia ei ole järkevää lähettää ulkomaille kasvamaan ja tuoda takaisin, arvioi toimitusjohtaja Arttu Haverinen.

Kuluttajakaupassa pelisäännöt taimien alkuperän suhteen ovat selvät. Suurissa erissä myytynäkin taimien kasvatusmaa on tiedossa, vakuuttaa Haverinen.

–Jos ostaa yksittäisen marjapensaan, siihen kiinnitetyssä säleessä näkyy, mistä se on tullut.

Eviran mukaan kuluttajille myytävissä kasveissa on oltava nimilappu, johon merkitään kasvin tuotantomaa tai -maat.

–Tuotantomaista ilmoitetaan kaikki ne maat, joissa kasvia on kasvatettu. Nimilappuvaatimus on suppeampi ruukkukasveilla, kesäkukilla ja hyödetyillä kukkasipuleilla, kertoo ylitarkastaja Jari Poutanen.

 

EU:n sisäkauppa perustuu vapaaseen liikkuvuuteen.

–EU:n sisämarkkinoilla ei ole käytössä kasvinterveystodistusta, mutta tietyt kasvit vaativat kasvipassin EU:n sisällä liikutettaessa, sanoo Poutanen.

Rajat ylittävä taimikauppa kasvattaa kasvintuhoojien leviämisriskiä Suomeen.

–Parasta olisi, jos kasvien lisäysaineisto (lisäämiseen käytettävät kasvinosat kuten siemenet ja taimet) olisi peräisin Suomesta ja taimet kasvatettaisiin Suomessa samalla paikalla.

 

Toistaiseksi Eviran tiedossa ei ole nimenomaisesti välikasvatuksen aiheuttamia kasvitautitapauksia.

–Kuitenkin suomalaisiltakin taimistoilta on todettu muun muassa alppiruusun versopoltetta kasveista, jotka ovat ulkomaista alkuperää, kertoo Poutanen.

Välikasvatettuihin taimiin ei kohdisteta tällä hetkellä erityistä valvontaa.

Uimonen toteaa, että taimien tuottaminen ulkomailla lisää aina kasvitautiriskiä.

–Eniten pelätään, että tulipolte tulee Suomeen tuontitavaran mukana. Sen vakavuutta ei ole tajuttu. Taudin hävittäminen voi tarkoittaa, että omenapuut on tuhottava kokonaisista kaupunginosista.

Tulipolte on tuhoisa bakteeritauti, joka liittyy eräisiin ruusukasveihin kuten omenaan, päärynään ja pihlajaan.

Alppiruusu ei ole nimestään huolimatta sukua ruusukasveille.