Kotkankalliolta löytyy maailma maan uumenista

Kylmän sodan aikaan väestönsuojelutyö tehtiin piilossa ja siihen varatut resurssit olivat mittavat. Niin myös Kuopiossa.

Nyt Kuopion Kotkankallion väestönsuojan uumeniin varastoidusta tarpeistosta iso osa poistetaan vanhentuneena. Poistoon joutunevat esimerkiksi arvokkaat savusukelluspullot, sillä ne ovat muuttuneen tekniikan myötä käyttökelvottomia.

Kotkankallion valtavassa kriisiajan tarvikevarastossa on seitsemän lattiasta liki kattoon asti yltävää hyllyriviä täynnä tavaraa. Varastosta löytyy varusteet noin 1200 ihmiselle.

Kaikkiaan tarpeistoa poistetaan varastosta tarpeettomana noin puolet. Roskiin vai huutokauppaan, sitä ei vielä ole päätetty.

Parhaimmillaan 1250 Kuopion kaupungin työntekijää oli varattu irrotettavaksi kriisiajan toimintaan. Nyt väestönsuojelun aluejako on jo vanhentunut eikä valtio enää määrää sitä, miten väestönsuojelu tulee toteuttaa.

Kotkankallion väestönsuoja sijaitsee Niiralan kaupunginosan nurkilla. Elokuussa 1970 valmistunut väestönsuoja on jo vuoden 1976 joulukuusta toiminut urheilupaikkana, mutta sen sisään kätkeytyy muutakin kuin nyrkkeilysäkkejä ja painonnostotankoja.

Kallioon louhitun suojan sisältä löytyy Kuopion kaupungin poikkeusolojen johtokeskus. Se tarkoittaa sitä, että lukuisien ovien takana sijaitsee varsinaisen johtokeskuksen lisäksi esimerkiksi pieni keittiö, toimistoja, suihkuja, viestikeskustiloja sekä varastoja.

Turvallisuuspäällikkö Pekka Karpansalo käy Kotkankalliolla vain tarkistuskäynneillä. Muuhunkin on varauduttu, edelleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.