Kouluiskun epäilty vangittiin – oikeus kuuli miestä videon välityksellä sairaalasta, mutta salassa yleisöltä

Kuopiolainen Joel Marin vangittiin perjantaiaamuna epäiltynä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä.

Vangitsemisoikeudenkäynti kesti yli tunnin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Marinia kuultiin vangitsemisoikeudenkäynnissä videolinkin kautta Kuopion yliopistollisesta sairaalasta Kuopion oikeustalolle.

Tuomari määräsi vangitsemiskäsittelyn salaiseksi ennen kuin videoyhteys sairaalaan avattiin. Ensimmäisen vangitsemisvaatimuksen käsitteleminen salaisena on tavanomaista esitutkinnan turvaamiseksi vakavissa rikosasioissa.

Kuopion kouluiskun esitutkinnan tutkinnanjohtajana toimii rikoskomisario Olli Töyräs keskusrikospoliisista.

Hän kertoi vangitsemiskäsittelyn jälkeen, että epäiltyä on päästy kuulustelemaan jo useita kertoja ja hän on puhunut poliisin kanssa asiallisesti tapahtumista.

- Meillä on jo varsin hyvä käsitys tiistaipäivän tapahtumien kulusta, mutta motiivin ja muiden teon taustojen avaaminen vaatii pitkäjänteistä tutkintaa ja epäillyn henkilöhistorian läpikäymistä, Töyräs sanoo.

Viisi potilasta hoidossa

Parin päivän päästä 25 vuotta täyttävän Marinin epäillään murhanneen miekalla opiskelututtunsa Savon ammattiopiston tiloissa Kuopion Leväsellä viime tiistaina.

Lisäksi hänen epäillään aiheuttaneen kouluiskussa vammoja kahdeksalle muulle henkilölle ammattiopistolla sekä yhdelle poliisille.

Poliisi pysäytti Marinin ampumalla, kun Marin kävellen tuli miekka kädessä suoraan kohti poliisia. Marin on ollut tiistaista asti hoidossa vakavien vammojensa takia.

KRP:n mukaan rikosnimikkeitä asiassa tulee vielä lisää tutkinnan edetessä.

Toistaiseksi tiedossa ei ole vielä edes henkilöiden määrä, kuinka monta ihmistä tarkalleen oli vaarassa Marinin miekkahyökkäyksen takia. Vangitsemisvaatimukseen on laskettu tähän mennessä menehtynyt opiskelija ja sairaalahoitoon joutuneet henkilöt.

Kouluiskussa kuoli ukrainalainen 23-vuotias nainen, joka asui Kuopiossa aviomiehensä kanssa ja opiskeli ammattiopistossa.

Sairaalassa on edelleen hoidossa Marinin lisäksi neljä muuta loukkaantunutta. Viisi muuta loukkaantunutta pääsivät sairaalasta kotiin tiistaina ja keskiviikkona.

KRP:llä on tiedossa jo, mistä Marin hankki miekan. Myös hänen tietotekniset laitteensa kuten kännykkä ja tietokone ovat tutkittavina.

Poliisi ei toistaiseksi avaa niistä saatuja tietoja julkisuuteen, koska tutkinta on niin pahasti kesken.

Käräjäoikeus määräsi syytteen nostamisen määräajan ensi vuoden helmikuulle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi on vartioinut kouluiskun epäiltyä koko ajan sairaalassa – valvonta siirtyy nyt vankilalle

Vangitsemisvaatimus: Miestä vaaditaan vangittavaksi murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä

Epäilty on kertonut poliisille, mitä kouluiskun päivänä hänen mukaansa tapahtui

Kuopion kouluiskun hyökkääjällä ei ollut toimivaa ampuma-asetta – yksi uhreista oli ukrainalainen nainen