Kyselytulos: Kouluissa ei ole tarpeeksi ohjausta ammattialoille

Puolet nuorista ja nuorista aikuisista kaipaisi lisää ohjausta koulutukseen ja työnhakuun liittyvissä asioissa, selviää viime talvena yli 500 savolaiselle nuorelle tehdyn kyselyn tuloksista.

Eniten tarvetta yksilölliseen opinto-ohjaukseen löytyi ammatillisten opintojen ja oppisopimuskoulutuksen alueilta.

Kyselyssä tuli myös ilmi, että kuusi prosenttia nuorista oli keskeyttänyt opintonsa. Keskeyttämisten suurin syy oli väärä alan valinta.

Nuorisotutkija Jaana Lähteenmaa uskoo, että savolaisnuorille tehdyssä kyselyssä esiin tullut vaade opinto-ohjauksen lisäämiselle pohjaa nyky-yhteiskunnan asiantuntijavaltaisuuteen.

–Lähes joka elämänalueella ihmiset turvautuvat niin sanottuihin asiantuntijoihin: laihdutusterapeutteihin, koirankasvatusohjaajiin, avioliittoneuvojiin ja niin edespäin. Se että noin moni haluaa vielä lisää opinto- ja ammatinvalintaohjausta kertonee osaltaan myös tästä.

Tutkijan mielestä kyselyn tulos myös osoittaa, että opintojaan ja uraansa suunnittelevat nuoret haluaisivat tehdä varmoja valintoja ja välttää kouluttautumasta aloille, joilla ei olekaan töitä.

Kyselyyn vastasi viime talvena 503 savolaisnuorta. 83 prosenttia vastanneista oli Kuopiosta. Muita asuinpaikkoja olivat muun muassa Iisalmi ja Siilinjärvi.

95 prosenttia vastaajista oli koululaisia tai opiskelijoita ja kaksi kolmesta heistä oli 15-19-vuotias. Noin neljäsosa vastaajista oli 20-24-vuotiaita ja loput 25-29-vuotiaita.

Kysely välitettiin nuorille muun muassa peruskoulujen rehtorien ja opinto-ohjaajien sekä toisen ja kolmannen asteen opinto-ohjaajien kautta. TE-keskuksen ja nuorisotyötä tekevien tahojen kautta tavoitettiin myös työttömiä sekä työssäkäyviä nuoria.

Lisää aiheesta sunnuntain Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.