Kouluja patistetaan avaamaan tilojaan ilmaiseksi harrastekäyttöön

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) haluaa avata koulujen tiloja entistä laajemmin harrastuskäyttöön.

Koulujen taas alkaessa monilla vanhemmilla on huoli, miten koululaisten iltapäivät ja aamut hoituvat. Eka- ja tokaluokkalaisille aamu- ja iltapäivätoimintaa on jo melko kattavasti tarjolla, mutta lisätoiminnalle on yhä tilausta. Lasten maksullisiin harrastuksiin ei ole kaikissa perheissä välttämättä varaa.

– Harrastamisen kustannukset ovat kohonneet ja valitettavasti on niin, että kaikki lapset eivät pysty harrastamaan, koska perheen taloudellinen tilanne ei sitä salli, Grahn-Laasonen sanoo STT:lle.

 

Koulujen tilat iltapäivisin usein tyhjillään

Opetusministerin nimittämä työryhmä on esittänyt keinoja, joilla voidaan varmistaa ainakin yksi mieluinen harrastus jokaiselle lapselle ja nuorelle. Grahn-Laasosen mukaan yksi ratkaisu on avata koulujen tiloja ja iltapäiviä entistä vahvemmin harrastustoiminnalle.

– Meillä on paljon tilojen tyhjäkäyttöä kouluissa nimenomaan iltapäivissä, iltaisin on ruuhkaa urheiluseuroille ja muille. Olen kannustanut ja patistanut kouluja avaamaan tiloja myös muille tekijöille ja ryhmille sekä ryhtymään tiiviiseen yhteistyöhön harrastustoimijoiden kanssa.

Grahn-Laasosen mukaan kunnat ja koulut voisivat tarjota tiloja seurojen ja yhdistysten käyttöön myös maksuttomasti.

– Näin saataisiin harrastamisen kustannuksia madallettua, tiloja tehokkaammin käyttöön ja myös harrastamisen kynnystä matalammaksi.

Grahn-Laasonen huomauttaa, että hallitus on jo aiemmin lisännyt rahoitusta koulujen iltapäivällä tapahtuvaan harrastustoimintaan sekä liikunnan että kulttuurin puolella. Varoilla on toteutettu kaikkea mahdollista parkourista elokuvan tekemiseen.

– Uuden rahoituksen turvin tähän on jo nyt osallistunut 40 000 koululaista.

Tänä vuonna harrastusten järjestämistä tuetaan ministeriön arvion mukaan yli 70 000 koululaiselle.

STT ei tavoittanut sunnuntaina Kuntaliiton edustajaa kommentoimaan kunta- ja koulutilojen käyttöä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Grahn-Laasosen visiossa yhä useampi suomalaislapsi opiskelee kiinaa tai espanjaa