Koululaisia kannustetaan pyöräilemään kouluun myös talvella

Koululaisia kannustetaan pyöräilemään kouluun myös talvella. Suomalaislapset kulkevat koulumatkansa pääosin kävellen ja pyöräillen, jos matka on kohtuullinen ja reitti vanhempien mielestä turvallinen, mutta talvella yhä useampi siirtyy auton kyytiin. Tyttöjä kuljetetaan kouluun talvisin enemmän kuin poikia.

– Talvi näyttää vähentävän erityisesti pyöräilyä. Talvipyöräilyn suosio on aikuisten keskuudessa kasvanut, ja esimerkiksi Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä talvipyöräilyä. Talvipyöräily voisi olla mukava itsenäinen liikkumistapa myös monelle koululaiselle, sanoo tutkija Jouni Kallio Likes-tutkimuskeskuksesta.

Monen oppilaan päivittäisestä fyysisestä aktiivisuudesta merkittävä osa kertyy koulumatkoista, ja kouluiässä opit tavat arkiliikkua ovat monesti pohjana liikkumiselle myöhemmin elämässä. Likesin mukaan koulut voivat tukea talvipyöräilyä järjestämällä esimerkiksi talvipyöräilyn teemapäiviä vaikkapa yhdessä paikallisten pyöräilyseurojen ja poliisin kanssa.

Koulujen välillä suuria eroja

Koulumatkojen kulkemista tarkasteltiin Liikkuva koulu -tutkimuksessa vuosina 2012–2015. Mukana oli 5 107 oppilasta 45 koulusta.

Tutkimuksessa keskityttiin alle viiden kilometrin koulumatkojen kulkemiseen. Joissain kouluissa matkat kuljettiin yhtä aktiivisesti talvella kuin sulan maan aikaankin, ja toisissa kouluissa jopa yli puolet oppilaista siirtyi talven tullen auton kyytiin. Tutkimuksesta ei selviä syitä suuriin eroihin.

– Koulumatkojen kulkutavasta päättävät oppilaat ja heidän vanhempansa, mutta koulujen toimintakulttuuri ja ympäristötekijät voivat osaltaan vaikuttaa kulkutapoihin, Kallio pohtii.

Tulokset julkaistiin kylmien maiden erityispiirteitä tarkastelevassa International Journal of Circumpolar Health -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kehityskomissaarin salkku on Urpilaisen kaudella normaalia painavampi, sanovat asiantuntijat

Sunnuntaiaamuna pieni pakkanen jäätää tiet, Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä

Sää jatkuu viileänä, tienpinnat jäätyvät suuressa osassa maata

EU:n maatalousministerit keskustelevat Helsingissä keinoista sitoa hiiltä entistä enemmän maaperään

Mistä Googlen rahoittamassa koulutuksessa oikein on kyse? – "Tämä ei ole mikään tietokoneen ajokortti -koulutus"

Missä viipyvät korkean jalostusasteen investoinnit Suomeen? – Työelämäprofessori: "Julkisella keskustelulla voi olla vaikutusta"

Rinteen puheista brexit-takarajasta vaaditaan selvitystä suuressa valiokunnassa

Aalto-yliopiston professori nimitti yliopistoa kritisoineita opiskelijoita "kaheleiksi" ja "dissidenteiksi" – kutsuu kommentteja ironiaksi

Perussuomalaisten Halla-aho: Saatavuusharkinnan poisto toisi halpatyövoimaa – välikysymykseen yhtyminen mahdotonta, kokoomuksella niin eri näkemys

Kotihoidossa ongelmat ovat yhtä polttavia kuin hoivakodeissa – työvoimapula voi pahentua, jos nykyiset hoitajat siirtyvät töihin hoivakoteihin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.