Koululaisia kannustetaan pyöräilemään kouluun myös talvella

Koululaisia kannustetaan pyöräilemään kouluun myös talvella. Suomalaislapset kulkevat koulumatkansa pääosin kävellen ja pyöräillen, jos matka on kohtuullinen ja reitti vanhempien mielestä turvallinen, mutta talvella yhä useampi siirtyy auton kyytiin. Tyttöjä kuljetetaan kouluun talvisin enemmän kuin poikia.

– Talvi näyttää vähentävän erityisesti pyöräilyä. Talvipyöräilyn suosio on aikuisten keskuudessa kasvanut, ja esimerkiksi Helsingin kaupungin tavoitteena on lisätä talvipyöräilyä. Talvipyöräily voisi olla mukava itsenäinen liikkumistapa myös monelle koululaiselle, sanoo tutkija Jouni Kallio Likes-tutkimuskeskuksesta.

Monen oppilaan päivittäisestä fyysisestä aktiivisuudesta merkittävä osa kertyy koulumatkoista, ja kouluiässä opit tavat arkiliikkua ovat monesti pohjana liikkumiselle myöhemmin elämässä. Likesin mukaan koulut voivat tukea talvipyöräilyä järjestämällä esimerkiksi talvipyöräilyn teemapäiviä vaikkapa yhdessä paikallisten pyöräilyseurojen ja poliisin kanssa.

Koulujen välillä suuria eroja

Koulumatkojen kulkemista tarkasteltiin Liikkuva koulu -tutkimuksessa vuosina 2012–2015. Mukana oli 5 107 oppilasta 45 koulusta.

Tutkimuksessa keskityttiin alle viiden kilometrin koulumatkojen kulkemiseen. Joissain kouluissa matkat kuljettiin yhtä aktiivisesti talvella kuin sulan maan aikaankin, ja toisissa kouluissa jopa yli puolet oppilaista siirtyi talven tullen auton kyytiin. Tutkimuksesta ei selviä syitä suuriin eroihin.

– Koulumatkojen kulkutavasta päättävät oppilaat ja heidän vanhempansa, mutta koulujen toimintakulttuuri ja ympäristötekijät voivat osaltaan vaikuttaa kulkutapoihin, Kallio pohtii.

Tulokset julkaistiin kylmien maiden erityispiirteitä tarkastelevassa International Journal of Circumpolar Health -lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.