Poliisi: Kuopion koulupahoinpitelyn taustalla ilmeisesti kiusaamista

Kuopiolaisessa alakoulussa on tullut ilmi tapaus, jossa 10-vuotias tyttö joutui sairaalahoitoon välitunnilla tapahtuneen pahoinpitelyn seurauksena. Tapaus sattui 3. helmikuuta. Asiasta kirjoitti Iltalehti tiistaina.

Iltalehden tietojen mukaan tyttö sai aivotärähdyksen ja vamman leukaansa, kun kaksi nelosluokkalaista poikaa iskivät tytön päätä seinään ja löivät ja potkivät tätä. Mukilointi loppui, kun lapset oli kutsuttu sisään välitunnilta. Tyttö joutui vammojensa vuoksi hoitoon Kuopion yliopistolliseen sairaalaan kahdeksi päiväksi.

Poliisin mukaan taustalla on ilmeisesti koulukiusaamista.

Pahoinpitelystä tehtiin rikosilmoitus poliisille helmikuun lopulla ja tapauksen tutkinta on päättynyt. Koska kyseessä on alle 15-vuotiaat tekijät, he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Rikoskomisario Markus Taskinen Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että poliisi on yhdessä kaupungin sosiaalitoimen kanssa puhuttanut kaikkia asianosaiset henkilöt.

– Taustalla on ilmeisesti ollut erimielisyyttä ja epäily kiusaamisesta, jonka vuoksi tilanne on kärjistynyt fyysiseksi, Taskinen sanoo.

Hänen mukaansa lasten ja nuorten nujakointi kouluissa on yleistä, mutta vakavia vammoja aiheuttavat väkivaltatilanteet ovat harvinaisia.

Koulun rehtorin kuuleman mukaan asiasta on liikkeellä paljon perätöntä tietoa. Hän ei kuitenkaan kommentoi kyseistä tapausta.

– On sovittu, että koulu ei käy tätä asiaa läpi julkisuudessa millään lailla.

Hän vetoaa muun muassa yksilönsuojaan.

– Asia on koulun taholta käyty läpi hyvin tarkkaan ja täysin asianmukaisesti. Mitään menettelyä, mikä olisi lain tai ohjeiden vastaista ei ole tapahtunut missään vaiheessa, rehtori kertoo.

Kuopion kaupungin perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen kertoo, ettei hän ota kantaa yksittäistä oppilasta koskevaan asiaan. Yleisellä tasolla hän kommentoi sähköpostitse, että välituntivalvonta on ollut asianmukaisesti järjestetty kaikissa kouluilla tapahtuneissa väkivaltatilanteissa, jotka ovat tulleet hänen tietoonsa.

– Tilanteisiin on puututtu välittömästä. Tilanteesta riippuen järjestetään riittävä ensiapu, ollaan yhteydessä huoltajaan sekä tarvittaessa poliisiin ja toteutetaan tapahtuman edellyttämät jälkitoimet. Asianosainen voi tehdä myös rikosilmoituksen, jos on kyse väkivallasta.

Kaupunki ei tilastoi kouluissa ilmeneviä väkivaltatapauksia.

– Osa tilanteista hoidetaan suoraan koulun, huoltajien ja mahdollisesti poliisin kesken. Vain yksittäisiä tapauksia vuosittain tulee kouluviraston tietoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

OAJ: Välituntivalvojien tuplaaminen ei välttämättä estäisi väkivaltaa

IL: Pojat hakkasivat kuopiolaistytön välitunnilla sairaalaan