"Koulusurmien jälkien siivoaminen ei riitä"

-On surkeata, jos nyt Kauhajoen koulusurmien jälkeen vain siivoamme jälkiä. Meidän on muutettava omaa käytöstämme: kohdattava se nuori ja se naapuri, painottaa HelsinkiMission nuorisopalveluiden johtaja Olavi Sydänmaanlakka.

HelsinkiMission alainen Nuorten kriisipiste järjesti keskiviikkoiltana nuorten mielenterveystyön tukikonsertin, josta tuli kylmäävän ajankohtainen. Tämä havaittiin myös tv-kanavilla kautta Euroopan: kaikki Euroopan yleisradioliiton Ebun jäsenmaat televisioivat Helsingin konserttia.

Kuuleeko kukaan? -konserttia alettiin ideoida jo viime syksynä heti Jokelan koulusurmien jälkeen.

- Olemme tottuneet siihen, että diktatuurimaissa lapset tappavat toisiaan. Mutta nyt pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta voi niin huonosti, että täälläkin lapset surmaavat toisiaan, vertaa konserttia ideoinut kirjailija Nina Honkanen.

Tukikonsertin juontaja, Yleisradion ajankohtaisohjelmista tuttu Petri Sarvamaa ei hänkään säästellyt sanojaan.

- Tyhminkään poliitikko ei voi olla enää huomaamatta, että nyt pää on tullut vetävän käteen. Mielenterveyden hoidon rahoitusta on leikattu liikaa. On totta, että Suomen nuorten pahoinvointi ei ratkea rahalla, mutta se on edes alku.

- Suomessa ei vielä ole ymmärretty, että me pystymme oikeasti vaikuttamaan - eikä tämä tarkoita, että menkää äänestämään, Sarvamaa tähdensi.

Sydänmaanlakka puolestaan varoitti syyttämästä maamme kahdesta joukkosurmasta internetiä tai Suomen aselakeja. Oikeat syyt löytyvät hänen mukaansa syrjäytymisestä, johon me kukin vaikutamme omilla valinnoillamme.

- Vaikka 90-luvun lama oli kammottava asia, se kuitenkin opetti suomalaisia edes hieman ymmärtämään sitä huonompiosaista, nuorison kriisityön konkari linjaa.

HelsinkiMission Nuorten kriisipiste antaa apua pääkaupunkiseudulla. Apua saavat 12-29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset, ilman lähetettä ja kotipaikkakunnasta riippumatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kalankasvatuksen ympäristövaikutukset Suomessa ovat vähentyneet 80-luvulta

Ministeriö läpivalaisee kaikki kunnat – "Sen jälkeen tiedetään, millaisia lääkkeitä eri alueilla tarvitaan"

Irak: Lapset luovutettiin Suomelle jo vuonna 2017 – Suomen ulkoministeriön mukaan kyse oli lapsikaappauksesta

Puhki ruostuvissa hylyissä lymyää ympäristöriski – rannikolla makaa yli tuhat hylkyä, jotka voivat levittää öljyä Itämereen

Kaikkonen pitää keskustan puheenjohtajakisaa henkilövaalina, Kulmuni näkee myös linjaeroja

Sirpa Pietikäinen ei päässyt äänestämään Ursula von der Leyenin puolesta, syynä äidin sairastuminen

Pientä tyttöä ei voi palauttaa Somaliaan ennen kuin on selvitetty, uhkaako häntä siellä silpominen – KHO palautti asian Migrin käsiteltäväksi

Suomessakin on varauduttu poliittiseen väkivaltaan – Päivi Nergin mukaan pieniinkään ilmiöihin ei saa suhtautua leikiten: "Suomi ei ole lintukoto"

Pyöräilijä menehtyi törmäyksessä auton kanssa – kolme autoa ohitti pyöräilijää, kun turma sattui

Omaa terveydentilaa halutaan seurata älylaitteilla – tulevaisuudessa tietoja voitaisiin hyödyntää myös terveydenhuollossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.