Kriisinhallintakeskuksesta uusi monialakeskus tai siirto ministeriön alle Helsinkiin

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että sisäministeriö aikoo tehdä ensi viikolla linjaukset, miten Kriisinhallintakeskuksen kohdistuvia uudistuksia laitetaan täytäntöön.

Nergin mukaan vaihtoehtoina ovat Kriisinhallintakeskuksen siirtäminen suoraan sisäministeriön alle tai uuden kriisinhallinnan monialakeskuksen perustaminen.

Uusi monialakeskus tarkoittaisi sitä, että siviilikriisinhallinnan eli poliisien, pelastustoimen ja oikeusalan Kriisinhallintakeskuksen lisäksi siihen yhdistettäisiin Puolustusvoimien kriisinhallinta sekä ulkoministeriön toimialan tehtäviä kuten vaalitarkkailijat.

Valtakunnallinen, sisäministeriön alainen Kriisinhallintakeskus toimii tällä hetkellä Kuopiossa ja se on hallinnollisesti osa Pelastusopistoa.

Kriisinhallintakeskuksen tulevaisuutta selvittänyt työryhmä esittää Kriisinhallintakeskuksen erottamista Pelastusopistosta sekä fyysisesti että hallinnollisesti. Esityksen mukaan Kriisinhallintakeskus tulee siirtää Kuopiosta pääkaupunkiseudulle pian.

Työryhmä on jättänyt esityksensä sisäministeri Paula Risikolle (kok.), mutta hän ei ota vielä kantaa sen sisältöön.

– Työryhmän esitykset ovat selkeitä, mutta aika isoja, Nerg myöntää.

Vaikka Nerg kiistää päätöksiä olevan vielä olemassa, niin Kriisinhallintakeskuksen siirto pääkaupunkiseudulle on ollut kuitenkin valmisteilla pitkään. Ministeriö keskeytti jo maaliskuussa keskuksen uuden johtajan valinnan, vaikka virkaan oli jopa 38 tasokasta hakijaa.

Myös lakiuudistus on valmisteilla niin, että keskuksen siirto voitaisiin muuttaa lakeihin jo tänä syksynä. Siviilikriisinhallintaa koskeva lakipaketti on tarkoituksella jätetty odottamaan niin, että siinä olisi mahdollista uusia nyt nopeasti myös määritelmät keskuksen hallinnollisesta rakenteesta.

Lisäksi virkamieskunnassa on puhuttu koko talven ja kevään ajan, ettei sisä- ja ulkoministeriössä olla tyytyväisiä Kriisinhallintakeskuksen sijaintiin Pelastusopiston yhteydessä.

Selvityksessä ei harkita Kuopiota

Nergin mukaan sisäministeriö päättää ensi viikolla, käynnistääkö se selvityksen monialakeskuksesta.

Hänen mukaansa keskus voi säilyä myös sisäministeriön alla eikä paikasta ole tehty päätöstä. Työryhmän selvityksessä pidetään kuitenkin selvänä, ettei Kriisinhallintakeskus voi jatkaa Kuopiossa. Sitä ei edes esitellä vaihtoehtona.

Jos keskus siirretään Pelastusopiston alta suoraan sisäministeriön alaiseksi, Nergin käsityksen mukaan sisäministeriö voi päättää asiasta itse.

Kun Savon Sanomat kertoi työryhmän esityksestä torstaina, kaikki Savo-Karjalan kansanedustajat ilmoittivat kuitenkin, etteivät hyväksy siirtoa ministeriön virkamiestyönä, vaan poliitikkojen tulee antaa päättää asiasta.

Nergin mukaan monialakeskuksen selvitystyön käynnistäminen siirtäisi päätöksen tekoa eteenpäin.

– Lopputulos ei silloin valmistu vielä tällä hallituskaudella.

Työryhmä esittää siinäkin tilanteessa Kriisinhallintakeskuksen siirtämistä jo väliaikaisesti ministeriön alle pääkaupunkiseudulle.

– Tavoitteena on ensi viikolla ottaa kantaa, mitä selvityksen esityksistä laitetaan toimeksi. Nyt kyse on vasta selvityshenkilöiden esityksestä. He tekivät työnsä ennakkoluulottomasti, Nerg sanoo.

Kun ministeriö tekee omia linjauksiaan, se ratkaisee myös, milloin keskus saa uuden johtajan. Edellinen johtaja siirtyi vähin äänin muihin maisemiin jo vuosi sitten talvella tehtyään sitä ennen salaisen erosopimuksen Pelastusopiston johdon kanssa.

Johtajalla oli tullut ilmi käyttäytymis- ja johtamisongelmia, joiden vuoksi hänet siirrettiin sivuun. Keskus on toiminut siitä asti erilaisin sijaisjärjestelyin.

– Johtajan valinta on odottanut tätä selvitystä ja ratkaisua siihen. Linjapäätökset tehdään ennen kesälomia. Se on tavoite, Nerg sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sisäministeri Risikko kutsuu ulko- ja puolustusministeriöt selvittämään kriisinhallinnan mallia

Savon kansanedustajat tyrmistyneitä - Kriisinhallintakeskuksen siirtoesitys on järkyttävä

Kriisinhallintakeskus siirretään pääkaupunkiseudulle - miljoonarahoitus karkaa Kuopiosta

Kriisinhallintakeskuksen johtajan haku keskeytettiin

Kriisinhallintakeskuksen johtajaksi poikkeuksellisen paljon hakijoita

Kriisinhallintakeskuksen johtaja erosi salaisella sopimuksella