Kriisinhallintakeskus siirretään pääkaupunkiseudulle - miljoonarahoitus karkaa Kuopiosta

Kriisinhallintakeskus aiotaan siirtää Kuopiosta pois. Keskus aiotaan sijoittaa mahdollisimman pian pääkaupunkiseudulle.

Sisäministeriön asettama työryhmä esittää Kriisinhallintakeskuksen siirtämistä eroon Pelastusopistosta ja sijoittamista lähemmäksi ryhmän paremmaksi katsomaa aluetta, pääkaupunkiseutua.

Työryhmä on jättänyt esityksensä sisäministeri Paula Risikolle (kok.). Risikko ei ole toistaiseksi ottanut kantaa asiaan, vaan tutustuu esitykseen pian.

Sisäministeriö keskeytti jo aiemmin keväällä Kriisinhallintakeskuksen uuden johtajan nimittämisen keskuksen voimakkaan siirtopaineen vuoksi. Savon Sanomien tietojen mukaan Kriisinhallintakeskuksen siirrolle on ollut voimakas tuki ja tahto jo pitkään tietyissä virkamiespiireissä.

Kriisinhallintakeskuksessa Kuopion Petosella työskentelee noin 20 virkamiestä, mutta se toimii lisäksi noin 120 asiantuntijan työnantajana.

Lisäksi keskus järjestää vuosittain 1 300 koulutuspäivää siviilikriisinhallinnasta suomalaisille ja ulkomaalaisille asiantuntijoille.

Keskuksen oma toimintameno on ollut noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa sisäministeriön budjetista ja lisäksi se on käyttänyt asiantuntijoiden palkkaamiseen ja lähettämiseen vuosittain noin 14 miljoonaa euroa ulkoministeriön määrärahoja.

Kuopiolle Kriisinhallintakeskuksen menetys olisi isku, koska asiasta käytiin laaja poliittinen vääntö aikanaan. Kriisinhallintakeskus on ollut osa valtakunnallista pelastusalan osaamiskeskittymää, johon kuuluu keskuksen ja Pelastusopiston lisäksi myös muun muassa yritys- ja kehitystoimintaa Kuopiossa.

"Ei saa asiantuntijoita töihin"

Sisäministeriön työryhmän mukaan Kriisinhallintakeskus ei voi kuitenkaan jatkaa Kuopiossa, koska ryhmän mukaan asiantuntijoita on vaikea rekrytoida Kuopioon, esimiehet ovat olleet väliaikaisia ja keskuksella on ollut kymmenen viime vuoden aikana kuusi johtajaa tai johtajan sijaista.

Johtamisongelmat ovat näkyneet henkilöstöselvityksissä, joiden tulokset ovat ryhmästä huolestuttavia.

Ryhmän raportissa ei huomioida millään tavoin sitä, että vaihtuneet johtajat ovat olleet sisäministeriön itsensä valitsemia. Valitut henkilöt ovat joutuneet jopa oikeuteen käyttäytymisensä takia ja asioita on järjestelty sijaisin. Myös nykyinen sijaisjärjestely johtuu sisäministeriöstä, sillä hakijoita vakivirkaan oli erittäin paljon, mutta johtajan viran täyttäminen keskeytettiin.

Ryhmä arvostelee myös Kriisinhallintakeskuksen ammatillista osaamista epätasaiseksi ja tutkimus-, kehittämis ja hanketoimintaa vähäiseksi.

Ennen kaikkea ryhmän mukaan ongelma on Kuopio eli ryhmän mukaan keskuksen sijainti hankaloittaa yhteistyötä ministeriön ja muiden kumppanien kanssa. Esimerkiksi sisäministeriön virkamiehistä osa ei ole halunnut reissata Kuopioon pitääkseen tiiviisti yhteyttä Kriisinhallintakeskukseen.

Ryhmä ei ota työssään lainkaan kantaa Pelastusopiston harjoitusalueeseen, joka oli yksi tärkeitä syitä keskuksen sijoittamiselle Kuopioon. Harjoitusalue on mahdollistanut kansainväliset isot harjoitukset, sillä vastaavaa aluetta ei ole käytössä muualla koko Suomessa.

Työryhmän mukaan Kriisinhallintakeskuksen sijainti vähentää myös osallistumista alan kansalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Tämän nähdään korjautuvan, kun keskus siirretään pääkaupunkiseudulle.

Puolustusvoimien kanssa yhteen

Samalla Kriisinhallintakeskuksen toimintaa halutaan yhdistää siviilikriisinhallinnasta tiiviimmin Puolustusvoimiin eli sotilaallisen kriisinhallintaan.

Pelastusopiston yhteydessä Kriisinhallintakeskus on profiloinut kansainvälisen pelastustoiminnan ja esimerkiksi korkeatasoisen poliisiyhteistyön toimijana. Puolustusvoimat on kuitenkin ottanut monissa turvallisuustehtävissä johtavaa roolia kokonaisturvallisuuden nimissä.

Työryhmä esittää, että Kriisinhallintakeskus erotetaan Pelastusopistosta sekä hallinnollisesti että fyysisesti ja yhteistyö järjestetään toisin. Ryhmän mielestä Pelastusopistosta ei ole mitään synergiaetua Kriisinhallintakeskukselle.

Muutos halutaan tehdä mahdollisimman pian. Sisäministeriön esitetään nimittävän keskukselle jo syksyllä uuden määräaikaisen muutosjohtajan ja operatiivisen apulaisjohtajan huolehtimaan siirrosta.

Työryhmään kuuluivat neuvotteleva virkamies Antti Häikiö, lähetystöneuvos Pia Stjernvall sekä Hannu Taimisto ja Päivi Nikander sekä avustavassa roolissa Tapio Puurunen.

Parhaillaan käynnissä on lakimuutosten valmistelu siviilikriisinhallinnasta niin, että opiston siirron aiheuttamat muutokset olisi mahdollista päivittää samalla kertaa myös lakiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sisäministeri Risikko kutsuu ulko- ja puolustusministeriöt selvittämään kriisinhallinnan mallia

Savon kansanedustajat tyrmistyneitä - Kriisinhallintakeskuksen siirtoesitys on järkyttävä

Kriisinhallintakeskuksen johtajan haku keskeytettiin

Kriisinhallintakeskuksen johtajaksi poikkeuksellisen paljon hakijoita

Kriisinhallintakeskuksen johtaja erosi salaisella sopimuksella