Krista Mikkonen lähtee vihreiden puheenjohtajakisaan

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja, joensuulainen kansanedustaja Krista Mikkonen, 44, asettuu ehdolle vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Mikkonen kertoi päätöksestään lauantaina Kuopiossa, jossa puolueen Savo-Karjalan piirin kokouksessa.

Mikkonen kertoo, että hän päätti lähteä ehdolle, kun pyyntöjä asettua puheenjohtajaehdokkaaksi tuli runsaasti eri puolilta Suomea. Lisäksi päätökseen vaikutti se, että helsinkiläinen kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ei ollut lähdössä ehdokkaaksi.

Mikkonen näkee omana vahvuutenaan puheenjohtajaehdokkaana sen, että hän ollut mukana vihreiden toiminnassa 1990-luvun puolivälistä asti.

– Se tuo kentän tuntemusta ja perspektiiviä, hän arvioi.

Vihreät harppasi kuntavaaleissa kohti valtakunnallista yleispuoluetta. Mikkosen mukaan puolueelle olisi tässä tilanteessa etua siitä, että uusi puheenjohtaja tulisi niiltä alueilta, joissa vihreiden kannatus on yhä pienempää kuin pääkaupunkiseudulla.

– Olemme oppineet puolueena siihen, että kaikkia tarvitaan. En halua vastakkainasettelua.

– Haluaisin olla kokoava puheenjohtaja, joka tuntuu omalta sekä kaupungissa että maaseudulla.

Mikkosen kampanjaryhmä on jo koossa, ja sitä vetää sodankyläläinen nuori valtuutettu Riikka Karppinen, 22, joka opiskelee Helsingin yliopistossa.

Mikkonen on neljäs ehdokas, joka kilpailee puheenjohtajan paikasta Ville Niinistö jättäessä tehtävän. Aikaisemmin ehdolle ovat asettuneet kansanedustaja Emma Kari Helsingistä, vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo Helsingistä ja kansanedustaja Olli-Poika Parviainen Tampereelta.

Vihreät valitsee puheenjohtaja Ville Niinistön seuraajan kesäkuussa Tampereella.