Kristillisten rökäletappio oli odotettu

Eduskunnasta jättäytyneen, varkautelaisen Kari Kärkkäisen (kd.) avustajan tehtävät pian jättävä Jarmo Ihalainen on yllättäen tyytyväinen kristillisdemokraattien vaalitulokseen Pohjois-Savossa.

- Tilanteeseen nähden tulos oli hyvä. Puolue on jakautunut pahasti kahtia, meihin moderneihin kristillisdemokraatteihin ja Suomen Kristillisen Liiton -aikaan taantuneisiin. Tämä ei lupaa hyvää puolueen tulevaisuudelle, varoittaa Ihalainen, joka on myös Pohjois-Savon kristillisdemokraattien entinen toiminnanjohtaja.

Kari Kärkkäinen keräisi edellisissä vaaleissa lähes 5 800 ääntä, mikä on noin 660 ääntä enemmän kuin koko puolueen nyt saama äänimäärä Pohjois-Savossa.

- Puolueen kannatus Varkaudessa oli tragikoomisen hauska. Omaa ehdokasta ei ollut, kannatusta tuli vain 2,4 prosenttia ja äänimäärä jäi alle 300:n. Suosittelen paikallisille yhteistyön syventämistä keskustan kanssa, Ihalainen sanoo.

Ihalainen toimii vielä puolueensa piirihallituksessa, mutta on jättämässä politiikan.

Kärkkäiseltä vapaiksi jääneet äänet katosivat mystisesti, eivätkä varkautelaisehdokkaat hyötyneet niistä. Esimerkiksi kansanedustajana jatkava Kari Rajamäki (sd.) menetti yli tuhat ääntä ja vasemmistoliiton Matti Semi vielä enemmän.

- Kyseessä oli aika pitkälle henkilövaali. Puolueella ei ollut selvää kärkiehdokasta, eikä tarpeeksi ymmärrystä, miten vaaleja tehdään, vaalipäivän jälkeen pientä haikeutta tunteva Kärkkäinen itse arvelee kristillisdemokraattien rökäletappiosta Pohjois-Savossa.

Puolue menetti Pohjois-Savossa paitsi kansanedustajan myös yli puolet kannatuksestaan. Puolueen kannatus jäi 3,9 prosenttiin.

.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Expressen: Kataisen valittava ruton ja koleran väliltä

Liki 50 istuvaa kansanedustajaa tippui