"Kuin ulkomailla piipahtaisi" - 7 syytä vierailla Fiskarsissa

1) Fiskars hurmaa vehmaalla luonnollaan, uusiokäytössä olevilla teollisuusrakennuksillaan ja erityislaatuisella ilmapiirillään. Päiväretki Fiskarsiin on kuin lyhyt piipahdus ulkomailla.

Raaseporin kaupunkiin kuuluva Pohjan kunta oli Suomen metalliteollisuuden syntysijoja. Alueelle perustettiin 1600-luvun kuluessa muun muassa Mustion, Antskogin, Billnäsin, Fagervikin ja Fiskarsin rautaruukit.

Fiskarsin hevosvetoinen Kymppi-aura muistetaan enää lähinnä Hietasen repliikistä Tuntemattomassa sotilaassa, mutta Fiskarsin oranssit sakset ovat edelleen tunnettuja ympäri maailman. Teollinen toiminta siirrettiin 1980-luvulla Fiskarsista Billnäsiin. Monialayritykseksi muuttuneella Fiskars-yhtiöllä on Suomen lisäksi toimintaa Pohjoismaissa, muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

2 Ruukin markkinointiväen mielestä shoppailu saavuttaa Fiskarsissa omanlaisensa ulottuvuuden, jota ei muualla koe.

Alueella asuu ja työskentelee yli sata taiteilijaa, käsityöläistä ja muotoilijaa, jotka muodostivat Onoma-osuuskunnan (On oma) vuonna 1996. Heidän töitään on myynnissä noin 30 putiikissa.

Fiskars-yhtiökään ei halunnut ainutlaatuisen ruukkialueen hiljenevän, joten uusien asukkaiden ja toimintojen saamista vauhditettiin Elävä ruukki -teemalla. Nyt ruukissa toimii muun muassa puusepänverstaita, museoita, muotoilutoimisto, arkkitehtitoimisto, keramiikkaverstaita, lasin puhaltamiseen tarkoitettu lasihytti ja ravintoloita.

3 Kasvu-näyttely on Onoman tämän kesän iso tapahtuma, missä käsityö, muotoilu ja nykytaide kohtaavat.

Kaikki näyttelytyöt heijastavat kasvu-teemaa ja osa niistä jopa konkreettisesti kasvaa esillä ollessaan.

Päänäyttely on Fiskarsin Kuparipajassa ja satelliittinäyttely Helsingin Lokal Galleriassa. Kokonaisuuteen osallistuu yhteensä 60 taiteilijaa ja muotoilijaa. Kasvu on aiheena antanut tekijöilleen mahdollisuuden ilmaisun monimuotoisuuteen ja leikittelyyn.

4 Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo sijaitsee keskellä ruukkialuetta. Fiskars Wärdshus eli Wärssy avattiin vuonna 1836.

Siellä ovat ruokailleet sekä fiinit vieraat että hevosmiehet. Jälkimmäisten suosikkeihin lounasruokana kuuluivat sianliha ja ruskeat pavut. Paikka on edelleen kuulu hyvästä ruuastaan.

Wärdshusissa on 15 hotellihuonetta ja entisessä hienotaepajassa sijaitsevassa hotelli Tegelissä 13 huonetta. Hienotaepajassa valmistettiin aikoinaan partateriä, veitsiä, saksia ja tulusrautoja. Majoittua voi myös Airbnb-huoneisiin tai vuokramökkiin.

5 Herkutteluun houkuttavat viihtyisät kahvilat Café Antique, Laundry Café Bar ja Torikahvila. PetriS Chocolate Roomista saa käsintehtyjä suklaaherkkuja.

Panimotuotteita ja Fiskarsin juustolan tuotteita voi ostaa Rekolan panimon puodista.

6 Lastenkaan ei tarvitse pitkästyä Fiskarsissa.

Lasten suosikkeja ovat leikkipuisto, pieni veturi ja jännittävät työpajat. Fiskarsin museossa järjestetään viikoittain vaihtuvia työpajoja 6. heinäkuuta alkaen. Niissä tutustutaan muun muassa perinteisiin leikkeihin, leipomiseen ja kansantarinoihin.

7 Perinteiset Fiskarsin Antiikkipäivät järjestetään 7.–10. heinäkuuta.

Läheisessä Billnäsin ruukkimiljöössä on samaan aikaan antiikki- ja perinnepäivät.

Lisätietoja: www.fiskarsvillage.fi. Kannattaa myös poimia matkaan ruukkikylässä liikkumista helpottavia esitteitä torin laidan matkailuneuvonnasta, Peltorivi 6.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kulmuni soimasi keskustaa kentän unohtamisesta kolmen puheenjohtajaehdokkaan ensimmäisessä tentissä – Saarikko perusteli ehdolle lähtöä: "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? – "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa

Ministeri Pekonen: "Kannustan työpaikkoja jo nyt siirtymään etätyöskentelyyn niiltä osin kuin mahdollista"

Pekka sai pankkiautomaatista setelin, josta kiinnostui ensin kaupan kassa, seuraavaksi vartija ja sitten poliisi

Poliisi: Tornion räjähdykseen ei näytä liittyvän terroristista motiivia

Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma –  12 ihmistä vangittuna

Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa –  Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.