Kuljetustuki evätään osalta muistisairaista

Muistisairaus saattaa heikentää ajoterveyttä jo sairauden lievässäkin vaiheessa ja ajolupa joudutaan epäämään. Muistisairaalla voi kuitenkin olla niin lievä tauti, että sairastunut voisi hoitaa asioitaan ja harrastaa, mutta ei ajoluvan menettämisen jälkeen enää pääse tekemään niitä. Osa kunnista ei ota harkittavaksi kuljetustuen myöntämistä muistisairauden takia.

– Harvaan asutuilla alueilla ei ole välttämättä julkista liikennettä. Alzheimerin tautia tai muuta muistisairautta ei kaikissa alueemme kunnissa hyväksytä perusteeksi kuljetustuen hakemiselle, neurologian dosentti Anne Koivisto sanoo.

Projektijohtaja Henna Nikumaa Suomen muistisairaat ry:stä kertoo, että ongelma on valtakunnallinen: joissakin kunnissa muistisairaat saavat kuljetuspalvelua, toisissa kunnissa eivät.

Nikumaan mukaan tilanne on viime vuosina hieman parantunut. Viime syksynä korkeimman hallinto-oikeuden tekemä päätös linjasi niin, että Alzheimerin tautia sairastava katsottiin vaikeavammaiseksi, vaikka hänen kävelykykynsä oli hyvä.

– Se on tosi tärkeä päätös vaikeavammaisten muistisairaiden kannalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.