Kuljetusyrittäjä huijasi pankilta yli 780 000 euroa Kuopiossa

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi Kuopiossa toimineen kuljetusyrittäjän Marko Tirkkosen, 38, törkeästä petoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä 2,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Lisäksi Tirkkonen tuomittiin liiketoimintakieltoon viideksi vuodeksi sekä maksamaan yli 780 000 euroa korvauksia pankille.

Oikeuden mukaan Tirkkonen oli Logistiikka Tirkkosen nimissä tehnyt pankin kanssa luottolaskusopimuksen, jolla hän toimitti pankille ison määrän tositteita laskusaatavista. Laskukopioita vastaan hän sai pankilta rahat ja pankki luuli Tirkkosen kuljetusliikkeen asiakkaiden maksavan laskujen summat pankille.

Pankki alkoi kysellä myöhemmin maksuja Tirkkosen asiakkailta, jolloin selvisi, etteivät asiakkaat olleet saaneet laskuja tai ne olivat todellisuudessa olleet summiltaan paljon pienempiä.

Oikeuden mukaan ei ollut mitenkään uskottavaa, että 16 eri yhtiötä olisi perusteettomasti kiistänyt laskut, kun joukossa oli useita nimekkäitä elintarvikealan yrityksiäkin. Tirkkosen katsottiin ilmoittaneen pankille vääriä tietoja huomattavan summan edestä seitsemän kuukauden ajan vuonna 2015.

Omaisuutta siirretty muiden nimiin

Yritys meni konkurssiin vuonna 2016. Jälkikäteen selvisi, että yrityksen kolme kuorma-autoa ja kaksi perävaunua oli siirretty vastikkeetta toisen yhtiön nimiin ja käyttöön.

Autoja käyttöönsä ottaneen yrityksen kaksi miestä ja yksi nainen tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Oikeus tuomitsi 55-vuotiaan miehen vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja 40 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Lisäksi mies määrättiin viideksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Mies tuomittiin kahdesta törkeästä rahanpesusta, kolmesta rekisterimerkintärikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä.

Saman yrityksen toinen omistaja, 30-vuotias mies tuomittiin 1,5 vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä rahanpesusta, kahdesta rekisterimerkintärikoksesta ja velallisen epärehellisyydestä.

Hänet tuomittiin liiketoimintakieltoon neljäksi vuodeksi.

Mieskaksikko oli pitänyt kuorma-autoja firmansa käytössä. Lisäksi kun heidän firmansa meni nurin, he olivat ennen sitä ottaneet 73000 euroa pankista lainaa ja 50000 eurolla ostaneet tilan, jonka todellinen arvo oli paljon alempi, kun konkurssipesä myi sen.

Yritysjärjestelyihin nimensä antanut 37-vuotias nainen tuomittiin tuottamuksellisesta rahanpesusta ja rekisterimerkintärikoksesta neljäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ja kolmeksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

"Kalman haju on tsunamista vahvasti muistissa" –  lehtikuvaaja Peter Jansson ehti kuvata monia järkyttäviä uutistapahtumia

Leppä torjuu maito- ja lihakiellot: "Asiassa ollaan hakoteillä, jos kieltoja perustellaan ilmastosyillä."

Puhtaat luottotiedot petoksia varten maistraatista – viranomaiset epäilevät jallitusyrityksiä viikoittain

Poliisi kaipaa havaintoja valkotakkisesta miehestä Espoossa – epäillään yrittäneen napata 9-vuotiaan pojan

Korkein oikeus perui vartijan murhanneen vangin vapauttamisen – Vanki oli liittynyt vankilassa UB-jengin täysjäseneksi

Harjavallassa etsittyä tyttöä epäillään tapon yrityksestä

Täyteen vuokratut ostarit houkuttelevat pois keskustoista maakunnissa, pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa liiketiloja on tyhjillään

Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab torjuu maito- ja lihakiellot: "Kiellot johtavat aina ongelmiin"

Maaseudun Tulevaisuus: Enemmistö ei karsisi lihaa ja maitoa koulujen ja päiväkotien ruokalistoilta

Lähestymiskieltojen määrä vajosi alemmas kuin koskaan – Kansainvälinen asiantuntijaryhmäkin ihmettelee Suomen alhaisia lukuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.