Kullattu patsas on saanut huomiota aiemminkin

Siilinjärven moottoritien varrella oleva Ilmestys-patsas on yksi Pohjois-Savon eniten huomiota saaneista ympäristötaideteoksista - niin hyvässä kuin pahassa.

Patsas sijaitsee Räimän kohdalla noin 15 metriä korkealla kalliolla, joten sen lähelle on vaikea päästä, kun patsaan takanakin aukeavat metsikköalueet.

Silti patsas on aiempina vuosina puettu omin luvin muun muassa tonttulakkiin ja on sitä yritetty varastaakin.

Tiettävästi ensimmäisen kerran varkaat saivat patsaan irti nyt äitienpäivänä, sillä miesporukka oli suunnitellut tekoaan ennalta.

Poliisin mukaan miehet olivat jakaneet tehtävät ja varautuneet irrottamaan patsaan kiinnikkeistään.

Kolme miehistä oli patsaan luona, irrotti sen kiinnitykset ja pudotti patsaan alas, kun yksi piti alhaalla moottoritiellä autossa vahtia.

Vahdinpito oli turhaa, kun ohi lappoi autoja, minkä ehti ja useat soittivat oudosta miesporukasta hätäkeskukseen.

Aiemminkin yritykset patsaan kimpussa ovat olleet tunarointia tai harmitonta pilaa.

Patsas on voinut kiinnostaa erilaisia yrittäjiä siksi, että sitä on joskus väitetty kultaiseksi. Patsas on metalliseosta, jonka päällä on ohut kultakerros.

Poliisin tietojen mukaan kultaus pysyi patsaan päällä yllättävänkin hyvin, vaikka se pudotettiin sunnuntaina kalliolta alas kivikkoon.

Sen sijaan muilla Pohjois-Savon ympäristötaideteoksilla on tehty aikojen saatossa pahempaakin jälkeä: rikottu niitä tai varastettu etenkin teoksiin kuuluvia valaisimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kultaisen kauriin sukupuolesta käytiin vääntö

Kultainen kaurispatsas yritettiin varastaa Viitostieltä