Kultaisen kauriin sukupuolesta käytiin vääntö

Kallioleikkaus on peruuttamaton teko. Mutta on tätä päivää, että suomalaisuuden lujaa perustaa viilletään halki ja vedetään väliin tie.

Suomen paras talvitie on liki valmis. Kyseessä on Maisemagalleria-nimeä kantava valaistus- ja ympäristötaidenäyttely, jota hiljalleen on rakennettu 5-tielle välillä Varkaus-Sonkajärvi. Avajaiset ovat 14. marraskuuta.

Kuvanveistäjä Pekka Jylhä, kohutun UKK-muistomerkin tekijä, on yksi Maisemagallerian taiteilijoista. Hän innostui haavoitetun kallion taiteellisesta lepyttämisestä työskennellessään Toscanassa syksyllä -99. Toscanassa hän näki teiden varsilla, hienoilla kallioilla, matka-alttareita, joissa oli Neitsyen tai Jeesuksen kuvia. Siilinjärven Kasurilankallioille tupsahtaa marraskuun puolessa välissä Ilmestys, kultainen kauris, joka huikeasta kahdenkymmenen metrin korkeudesta kurkistaa alla vilistävää autoliikennettä.

–Lähdin hakemaan villin luonnon symbolia. Tein voimakkaan elementin, joka yhtäkkiä ilmestyksen lailla hyppää sieltä voimakkaana valoilmiönä; kultaisena, kauniina ja jalona! Pekka Jylhä luonnehtii teostaan.

–Kaurista näkee harvoin, se on niin arka eläin. Veistoksen kauriin asennosta näkee, että se on juuri kuullut auton äänen ja on hyvin varuillaan.

–Ilmestys ei ole anatominen tutkielma! Olen yhdistänyt siinä valkohäntäpeuraa, hirveä ja kaurista. Otin kustakin kauneimmat piirteet, kasvotkin ovat kuin Bambin kasvot.

Pekka Jylhä viimeistelee teostaan Venäläisen valimolla Lapinlahdella. Kauris on ruskean lakan peitossa, muotteja viimeistellään, porukka odottaa että päästään valamaan. Odotellessa käydään suukopua kauniin eläimen sukupuolesta. Sillä on sarvet, joten sen kaiketi pitäisi olla uros, mutta

–Ai niin, pippeli puuttuu, huikkaa Pekka Jylhä luontokappaleen mahan alta.

–Jos se oliskin semmoinen biseksuaalinen Ilmestys? ikuisesti hyväntuulinen kuvanveistäjä ehdottaa naurunvirne kasvoillaan.

 

Kauriin päällä säihkyy 24 karaatin kultaus

Siilinjärven kauriista ennakoidaan syystäkin Maisemagallerian loisteliainta teosta. Loistelias on tekniikkakin. Kauris valetaan ruostumattomasta teräksestä, mikä on Suomessa aivan uutta; näin suuressa veistoksessa ei menetelmää aiemmin ole käytetty. Tällä tavoin veistokseen tulee paras mahdollinen kiilto, mikä vielä moninkertaisesti korostuu kun se saa ylleen 24 karaatin kultauksen.

–Teoksesta tulee mielettömän kestävä! Pekka Jylhä intoilee.

–Pronssihan ei hyvin auton lyijyä kestä, mutta ruostumaton teräs kestää mitä vaan ja kultahan on kaikista paras eristysaine. Sitä on käytetty mm. amerikkalaisissa ydinsukellusveneissä. Itse asiassa laite, jolla kultaus sähköisesti tehdään, on ostettu USA:n armeijalta.

Lopulta kultainen kauris kiinnitetään jaloistaan pulteilla kallioon, ja teos saa vahvan valaistuksen. Niinkin kestävä kauris on, että Kasurilanmäelle on turha kiivetä kynänveitsen kanssa kultaa rapsuttamaan.

Pekka Jylhä luonnehtii Maisemagalleriahanketta tekijän kannalta mielenkiintoiseksi.

–Tässä on mukana voimakkaat elementit, auto ja moottoritie, eli liikenne on osa teosta. Niinpä teos täytyy tehdä tarkasti paikan ehdoilla.

–Sitäpaitsi yleisö on laaja, teoksien kanssa joutuu tekemisiin semmoinenkin, joka ei muutoin missään nimessä taidetta haluaisi edes nähdä, Jylhä naureskelee vintiömäisesti. UKK-keskustelu saa vielä jatkoa Pekka Jylhä joutui UKK-muistomerkkinsä kanssa melkomoiseen mediamyllytykseen. Helsingin kaupungin rakennusvirasto arvioi teoksen pisaramaisen allasosan vaaralliseksi; altaaseen rakennettiin askelmat potentiaalisille hukkujille.

–Vaikka syvyyttä on vain 80 senttiä! hullunmyllystä rauhaan kaipaava Pekka Jylhä jaksaa yhä hihittellä.

–Pahimpaan aikaan sain neljä soittoa tunnissa, että ei kai ne sitä portailla rupea pilaamaan! Mutta pakko mikä pakko, sanoo Pekka Jylhä tänään.

Rakennusvirastolle oli esitetty altaan turvallisuusongelmat, ja ellei siihen olisi reagoitu, vastaava virkamies olisi saanut potkut, jos jotain kuitenkin olisi päässyt tapahtumaan.

–Lakimiehetkin sanoivat, ettei altaaseen saa vettä, ennen kuin turvallisuusasiat ovat kohdallaan. Altaan kannalta alkoi tosiasiallisesti olla vaarallista, kun skeittarit tulivat sinne...

Puuttuminen taiteellisiin ratkaisuihin on kuitenkin huolestuttava tilanne, joka on puhuttanut niin taiteilijoita kuin virkamieskuntaa. Pekka Jylhä uskoo että keskusteluun vielä palataan.

 

Pekka Jylhä on pitkään ollut maan eturivin kuvataiteilijoita. UKK-mustomerkki nosti hänet kaikkien huulille. Julkisten teosten ja gallerianäyttelyidensä kanssa täystyöllistetty taiteilija sanoo jo kaipaavansa rauhaa ja miettimisaikaa:

–Ettei pelkäksi tekemiseksi menisi!

 

Norjalaisetkin sauvoineen vedessä!

Ympäristöteos on vanha juttu mutta tavoitteellisena käsitteenä nuori.

–Aika monet teokset ovat ympäristöteoksia. Ennen työt tehtiin työhuoneella ja pantiin jalustalle, eikä niitä varsinaisesti suunniteltu ympäristöön.

–Jos ajatellaan UKK-muistomerkkiä, niin se on tehty ympäristön ehdoilla. Eli teos sulautuu ympäristöön, eikä se muuta ympäristöä vaan käyttää sen luonnetta mahdollisimman paljon hyväkseen.

Pekka Jylhä iloitsee siitä, miten hyvin "kekkoshomma" on otettu vastaan.

–Olin yhtenä iltana muistomerkin luona tunnin verran. Siellä kävi sinä aikana ainakin sata ihmistä katsomassa!

–Sitten tuli seitsenhenkinen norjalaisryhmä sauvakävelyllään. Menin äkkiä siihen porukan sekaan kuuntelemaan ja katselemaan. Ja siellä ne suurinpiirtein kaikki oli sauvojen kanssa vedessä, Pekka Jylhä kertoo riemastuneena.

–Se on ympäristöteos, se vaikuttaa ihan fyysisesti. Sitä pystyy koskettamaan, pystyy kokeilemaan vettä ja kaikkia muitakin materiaaleja. Siinä tuntee että on tilassa!

–On helpompi viimeistellä tässä vaiheessa kuin metallissa.

 

Juttu julkaistiin Savon Sanomissa 1.11.2000.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kultainen kaurispatsas yritettiin varastaa Viitostieltä

Uusimmat

Kotimaa

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – uhreja on seitsemän

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja varoittaa Helsinkiä tulvasta – yhtenäinen vesimassa voi nousta Itämerellä yli kolme metriä ilmastonmuutoksen takia

Ilmailualan Unioni laajentaa tukitoimiaan Postin työkiistassa

Seinäjoen ralliturmasta viidelle syytteet kuolemantuottamuksesta – katsoja-alueella ollut nainen kuoli, kun ralliauto suistui päälle

Yhä useampi rahoittaa opintonsa lainalla – opintolainaa nostaneiden määrä kaksinkertaistunut

Veikkaus tavoitti vihdoin viimeisenkin Siilinjärven Eurojackpot-voittajista: Syy tavoittamattomuudelle yksinkertainen

HS: Järjestyksenvalvojien valvonnassa puutteita – edes tuomio murhan yrityksestä ei vienyt aina lupaa

Tuulin kirje auttaa tunteiden kanssa – Keski-Savossa on tehty jo vuosia tunnekasvatusta kouluissa

Kulttuuri- ja liikuntajärjestöt pala kurkussa – Veikkauksen väheneviä tuottoja tuskin kompensoidaan edunsaajille valtion budjetista, arvioivat kansanedustajat

Postin työkiistan sovittelu jatkuu, uudet tukilakot lisäävät painetta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.