Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Presidentti Sauli Niinistön isännöimät Kultaranta-keskustelut alkavat tänään Naantalissa. Maailman murrosta ja Euroopan tulevaisuutta käsittelevän tilaisuuden päävieras on Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier.

Niinistö ja Steinmeier käyvät kahdenväliset keskustelut jo ennen illan julkisia puheenvuoroja.

Huomenna paneelikeskustelussa Suomesta eurooppalaisen turvallisuuden tekijänä pääsevät ääneen muun muassa pääministeri Antti Rinne (sd.) ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Niinistön ensimmäisellä presidenttikaudellaan aloittamat Kultaranta-keskustelut järjestetään nyt jo seitsemättä kertaa. Tänä kesänä teemana on "Maailma murroksessa – mihin menee Eurooppa, miten pärjää Suomi?".

Kaksipäiväiseen tilaisuuteen on kutsuttu noin sata asiantuntijaa ja vaikuttajaa yhteiskunnan eri puolilta.

Presidentti Niinistö isännöi Steinmeieria valtiovierailulla Suomessa viime syksynä.

Saksan politiikassa kuohuu

Frank-Walter Steinmeier valittiin Saksan liittopresidentiksi toissa vuoden keväällä. Hän lupasi tuolloin vastustaa populismia ja "kaikkia niitä, joiden mielestä hankalammaksi muuttuvassa maailmassa tarvitaan yhä yksinkertaisempia ratkaisuja".

Ennen presidentiksi nousemista sosiaalidemokraattinen Steinmeier toimi kahteen otteeseen maansa ulkoministerinä liittokansleri Angela Merkelin johtamissa hallituksissa.

Liittopresidentin asema on Saksassa lähinnä edustuksellinen, maan tosiasiallinen johtaja on liittokansleri. Steinmeier nousi kuitenkin näkyvään roolin puolueiden välisenä sovittelijana pitkäksi ja vaikeaksi venyneessä hallituksenmuodostuksessa Saksan syksyn 2017 liittopäivävaalien jälkeen.

Myllerrys Saksan sisäpolitiikassa on jatkunut edelleen. Perinteiset pääpuolueet kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit kärsivät toukokuun eurovaaleissa pahan tappion. Vihreät sen sijaan ovat hätyytelleet mielipidekyselyissä jo suurimman puolueen asemaa.

Saksassa onkin ennustettu, että uudet tappiot ensi syksyn osavaltiovaaleissa voivat merkitä kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien vaivalloisen hallitutusyhteistyön päättymistä kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Suomessa korjattiin suurin ruissato lähes 30 vuoteen

Tuhansia mökkejä välittävä Lomarengas reagoi Levin mökkipalon selvitykseen: Alkaa vaatia palovaroittimia kaikkiin asuinhuoneisiin

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Poika löysi roskiksesta 250 000 euron voittoarvan – oppilaskodin hoitaja kavalsi voiton

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä koko maassa – konduktöörit eivät voi määrätä tarkastusmaksuja, mutta voivat joissain tilanteissa poistaa matkustajan junasta

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian puhelimet toimivat taas – verkossa oli häiriöitä tuntien ajan

Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.