Kuluttaja: Adlibris julkaisi nettisivuillaan natsimyönteistä tekstiä – verkkokirjakauppa poisti tekstin heti lehden yhteydenoton jälkeen

Pohjoismaiden suurimman verkkokirjakaupan Adlibriksen sivuilla oli elokuussa natsimyönteistä, ihmisoikeuksia ja demokratiaa vastustavaa tekstiä, Kuluttaja kirjoittaa.

Kirjoitus oli lehden mukaan laadittu Adolf Hitlerin Taisteluni-teoksen kuvaukseksi. Sama teksti löytyi Cdon.com-verkkokaupasta. Kumpikaan yritys ei ollut tietoinen tekstin julkaisusta niiden sivuillaan.

Adlibris ei esitarkasta tai sensuroi automaattisen tuotetietojärjestelmän kautta myyntiin tulevia tuotteita. Kirja poistettiin molempien yhtiöiden verkkosivuilta heti Kuluttajan yhteydenoton jälkeen elokuussa, lehti ilmoittaa.

Suomen laki ei velvoita ylläpitäjiä esimoderoimaan nettisivuja

Taisteluni-teoksen kuvauksena julkaistu teksti ei Kuluttajan mukaan itsessään riko lakia. Natsi-Saksan tekojen ihannointia ja vähättelyä sekä holokaustin kieltämistä ei ole kriminalisoitu Suomessa, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Suomessa verkkosivustojen ylläpitäjille ei ole laissa asetettu velvollisuutta valvoa sisältöä ennen sen julkaisua, joten täällä voi törmätä asiattomuuksiin luotettavankin oloisella sivustolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.