"Kun näin tulokset, olin aika hämmentynyt", kertoo syksyn paras abiturientti – kirjoitti 8 laudaturia ja 2 eximiaa

Tiedonjanoinen ja tunnollinen. Näin kuvailee itseään syksyn parhaan ylioppilaskirjoitusten tuloksen saavuttanut Kempeleen lukion abiturientti Lotta Yli-Hukkala-Siira.

19-vuotias tyrnäväläinen Yli-Hukkala-Siira kirjoitti yhteensä kahdeksan laudaturia ja kaksi eximiaa. Myös arvosanapisteillä mitattuna hän oli syksyn paras.

–  Minua ovat kiinnostaneet aina hyvin monet asiat. Siksi olen käynyt myös lukion eri kursseja läpi perusteellisesti ja hyvin. Se on ollut koko lukiourani kestänyt prosessi, vaikka ei sitä lukion ensimmäisellä ajatellutkaan, että tässä minä nyt valmennaudun ylioppilaskirjoituksiin, Yli-Hukkala-Siira kertoo.

Yli-Hukkala-Siira suoritti lukion kahden ja puolen vuoden aikana ja vietti opiskelujen yhteydessä vuoden vaihdossa Saksassa. Suoritettuja kursseja kertyi takataskuun tasan sata kappaletta eli tuntuvasti enemmän kuin mitä lukion oppimäärän suorittaminen vähimmillään edellyttää. Kirjoitukset hän suoritti kahdessa osassa eli viime keväänä ja nyt syksyllä.

Ei pelkkää pänttäämistä

Vaikka Yli-Hukkala-Siiralla oli ylioppilaskirjoituksia varten luotuna lukusuunnitelma ja melko tarkka aikataulutus eri aineiden opiskeluun, eivät viimeiset kuukaudet ennen h-hetkeä olleet pelkkää pänttäämistä. Abiturientti ehti muun muassa osallistua Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon tuomariston jäsenen tehtäviin ja lukea kaunokirjoja, tehdä kesän ajan töitä sekä käydä lenkillä ja salilla.

–  Yritin tuoda oppimista mahdollisimman monessa muodossa osaksi arkipäivää. Saatoin vaikkapa salilla kuunnella jotain podcastia venäjäksi tai ruotsiksi tai katsoa jonkin dokumentin illalla, Yli-Hukkala-Siira sanoo.

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta ylioppilaskirjoitusten erinomainen tulos tuli lopulta opiskelijalle itselleenkin yllätyksenä.

–  Luin aamulla ylioppilastutkintolautakunnan tiedotteen, että Suomen paras on saanut 68 pistettä. Ihan mielenkiinnosta laskin, voisiko se olla minulla ja ajattelin, ettei voi olla. Ja sitten kun näin tulokset, olin aika hämmentynyt, Yli-Hukkala-Siira sanoo.

Oikeustiede kiinnostaa

Syksyn laudaturtähti suuntaa katseensa seuraavaksi opiskelujen osalta oikeustieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin. Erityisesti kansainvälinen oikeus vaikuttaa etukäteen arvioituna kiinnostavalta. Opinahjon osalta ensimmäinen hakutoive osoittaa Helsinkiin.

–  Ehkä siksi se, että kun olen täältä Oulun seudulta, niin nyt on vähän halua päästä näkemään ja kokemaan jotain pikkaisen suurempaa, Yli-Hukkala-Siira naurahtaa.

Ennen yliopiston pääsykokeita on kuitenkin aika juhlistaa ylioppilaskirjoituksen tulosta. Ei vain joulukuisten lakkiaisten muodossa, vaan jo aiemmin.

–  Pikkaisen mietittiin, jos illalla tehtäisiin pitsaa, Yli-Hukkala-Siira sanoo ja viittaa omaan perheeseen eli äitiin, pikkusiskoon ja poikaystävään.

Tuleville abiturienteille Yli-Hukkala-Siira vinkkaa, että ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen kannattaa aloittaa ajoissa ja pienemmin askelin.

–  Ja kannattaa kirjoittaa sellaiset aineet, jotka kiinnostavat itseä, koska silloin opiskelu ei ole sellaista pänttäämistä vaan oikeasti halua oppia lisää kyseisestä asiasta.

Yli-Hukkala-Siiran saavuttaman kahdeksan laudaturin ja kahden eximian jälkeen toiseksi paras tulos syksyn kirjoituksissa oli seitsemän laudaturia ja yksi eximia. Tämän tuloksen kirjoitti kaksi abiturienttia, toinen Helsingin Pohjois-Haagan yhteiskoulussa ja toinen Jyväskylän normaalikoulussa.

Tänä syksynä valmistuu noin 3  000 ylioppilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

MTV Uutiset kertoo, ettei Rinne jatkaisi ministerinä – IS:n mukaan Rinteestä puuhataan varapuhemiestä

PS:n Halla-aho: Uusien vaalien järjestäminen olisi tässä tilanteessa erittäin perusteltua – puhemies Matti Vanhanen on pitänyt keskustelua uusista vaaleista ylimitoitettuna

Jenni Haukion ja jalkapallomaajoukkueen kapteenin Tim Sparvin kumppanin Jitka Novackovan puvut nousivat katsojien suosikeiksi Linnan juhlissa

Tullikoira Aino on yksi vuoden virkakoirista – paljasti vuodessa yli 1  200 kiloa elintarvikkeita

Elina Lappalainen Hannakaisa Heikkiselle: Linnan juhlista pois jääminen oli julkisuustemppu

Kaatuneen hallituksen kaikki puolueet halukkaita jatkoon samalla hallitusohjelmalla – vanhan opposition puolueet eivät hyväksy ohjelmaa

Tarjoilujen määrän arviointi onnistui Linnan juhlissa – syötävää riitti loppuun asti, mutta pois heitettävää ei juuri jäänyt

Työmarkkina-asiantuntija: Rinne puuttui työmarkkinoihin edeltäjäänsä vähemmän

Veteraanit saivat ilmaiset kotipalvelut – Rintamamieslisä nousee kaksi ja puolikertaiseksi

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.