Kunhan koulu ja terveyspalvelut pysyisivät

Lohipitäjänä tunnettu Tervo on virkeä matkailukunta ja ponteva perinnepitäjä. Kunta on taloudellisestikin hyvässä kunnossa, mutta suurta ongelmaa nämä seikat eivät selätä: väki Tervossa vähenee vääjäämättä.

- Palvelut tuntuvat menevän Kuopion suuntaan, vaikka mielellään ne lähellä säilyttäisi ja Tervon itsenäisenä. Tähän asti palvelut ovat toimineet niin, ettei ole moitteen sijaa ollut, sanoo tervolainen Katja Soini monien puolesta.

Soini omistaa Tervossa toimivan kukka- ja hautauspalveluyritys Vesater Oy:n. Hän muutti kuntaan yhdeksän vuotta sitten Kuopiosta.

Perusterveydenhuolto on Tervon syksyn kuumimpia perunoita. Nykyinen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä on hajoamassa Karttulan liittyessä Kuopioon.

Liikelaitosmallin selvitys valmistumassa Tervossa kannatettiin sen tilalle Suonenjoen vetämää isäntäkuntamallia. Sen kariuduttua kunnanvaltuuston piti hyväksyä aiesopimus Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin liikelaitosmallista.

- Äänestäjien kannattaisi kysellä, minkä kannan ehdokkaat ottavat perusterveydenhuollon järjestämiseen. Eli onko nykyinen malli säilyttämisen arvoinen vai lähdetäänkö liikelaitosmalliin, esittää valtuuston puheenjohtaja Heta Nuutinen (kesk.), joka ei ole nyt ehdolla.

Nuutisen mukaan kaikki puolueet tosin puoltaisivat mieluiten nykymallia, jos se olisi mahdollinen. Uusi valtuusto tekee ratkaisevat päätökset lähes ensitöikseen.

"Kaikki lapsia tekemään" Jos kunnan lapsiluku jatkaa nykyisellä mallillaan, saa seuraava valtuusto kautensa loppupuolella eteensä kysymyksen Tervon yläkoulusta. Yhtenäiskoulussa opiskelevat kaikki kunnan noin 160 peruskoululaista.

- Kunnanhallitus keskusteli aiheesta viimeksi alkuviikosta ja totesi, että lähivuosina yläkoulusta ei ole tarvetta luopua. Oppilasmäärät ovat pysyneet entisellä tasollaan ja kunnalla on tahto säilyttää yläkoulu, sanoo sivistystoimenjohtaja Kaija Hytönen.

Syksyllä aloittanut ikäluokka olikin vaihteeksi suuri: 23 ekaluokkalaista sijoitettiin kahteen ryhmään. Muuttoliike on tuonut Tervoon uusia koululaisia ylemmillekin luokille. Tulevat luvut näyttävät silti synkiltä. Kunnan vauvojen laskemiseen ovat jo useamman vuoden riittäneet yhden käden sormet.

Katja Soinilla on koululaisten äitinä Tervon yhtenäiskoulusta vain hyvää sanottavaa.

- Lapsilla on täällä turvallinen elinympäristö. Tuntuu, että kaikki kynnelle kykenevät pitäisi kehottaa lapsia tekemään, jotta kouluun riittäisi lapsia jatkossakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tietoturvayhtiö varoittaa Android-laitteissa nopeasti leviävästä haittaohjelmasta

Ajatuspajan julkaisu esittää perintöjen ja lahjojen siirtämistä luovutusvoittoverotuksen piiriin: ”Perintö- ja lahjavero pitää lakkauttaa”

Suomalaiset syövät liikaa kovaa rasvaa – useammalla kuin joka toisella kohonnut kolesteroliarvo

Sydän yhä Sortavalassa – Rovasti Antero Paanasen elämä evakkolapsena ja Sortavalan auttajana kirjaksi

Valtiovarainministeri Kulmuni kyseli Instagramissa kansalta, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda vain lapset vai myös äidit –  pyytää nyt anteeksi

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

Miksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttaminen on niin vaikeaa? – Näin asiantuntijat vastaavat

Kaikki al-Holin leirin naiset tuskin haluavat palata Suomeen – "En usko, että hän päästäisi pelkästään lapsensa Suomeen"

Suomalaistutkija: Johnson hyötyi brittien kyllästymisestä brexit-vatulointiin

EU-maat eivät löytäneet vieläkään täyttä yksimielisyyttä ilmastotavoitteesta – Puola laittoi muut odottamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.