Kuningaslohi nousi Suvaksen sylistä

Suvasvesi on vetouistelijoiden suosiossa varsinkin syksyllä ilmojen kylmetessä. Marraskuun 27. päivä kello 8.30 laskivat kuopiolaiset Jorma Mertanen ja Kai Venäläinen uisteluveneensä vesille Vehmersalmelta Enonniemen kalasatamassa. Miehet ovat tehneet Suvakselle syksyn aikaan puolenkymmentä reissua.

Jotenkin tuntui, että nyt saattaisi olla lohi syönnillään. Uisteltiin täkyraksilla, jossa syöttinä oli Puruveden muikku.

Mutta eipä ottanut, oli vain yksi tärppi, muttei sekään tarttunut kiinni.

Puoli kolmen maissa alettiin koota uistelukalustoa veneeseen, jolloin huomattiin yhdessä uistimessa olevan jotakin. Varmaan kiinni tarttunut kala ui samaan suuntaan veneen kanssa ja siten ei kunnon töytäisyä tuntunut.

Alkoi tiukka kalan väsyttely. Siiman päässä oli lohi ja suuri sellainen. Ensimmäinen haavitusyritys epäonnistui ja kala painui syvyyksiin.

Alkoi uusi taistelu ja 15 minuutin päästä jättiläinen oli veneessä. Jo veneessä mitattiin kalan pituudeksi 102 senttiä, jolloin Mertanen totesi uistelukaverilleen: Nyt tuli yli kymppi ja reilu metri lohikalaa. Verestettynä ja kuivana kala painoi 10,2 kiloa, joka on tiettävästi suurin Suvakselta uistelemalla saatu järvilohi.

Hyväkokoisen lohen Suvakselta sai myös vehmersalmelainen Pentti Happonen. Muikkuverkkoon hampaistaan kiinni tarttunut kala painoi 3,59 kiloa.

 

Siilinjärveläinen Hannu Räsänen kertoo heinäkuisesta kalamatkastaan Juurukselle. Kovassa tuulessa selattiin edellisiltana heitettyjä verkkoa. Jatan ensimmäinen verkko oli tyhjä, mutta toisessa oli kalaa.

Tuli pari hyvänkokoista kuhaa, taimen, kaksi siikaa ja kaksi kopsakkaa lahnaa. Viimeisenä verkosta nousi 2,5 kiloa painava säyne.

Varsin erikoinen oli rautalammilaisen Antti Oksasen kalamatka. Marraskuun alussa mies oli laskemassa siikaverkkoja pyyntiin Etelä-Konnevedellä. Verkkojata oli saatu veteen ja Oksanen palasi lähtöpäähän tarkistamaan onko kohonarussa tarpeeksi löysää.

Jotakin suurta ja outoa näkyi vedessä.

Kalastajan mieleen tuli ensin norppa, mutta eipä sittenkään. Vedenpinnassa köllötteli vapaana valtaisa hauki. Kala yritti sukeltaa syvyyksiin, mutta se pullahti aina vain uudestaan pintaan. Oksanen pamautti kalaa airolla niskaan ja tarttui paljain käsin kalan kiduksiin, kammeten jätin veneeseen.

Haukijätillä oli pituutta 125 senttiä ja painoa 15,35 kiloa. Kala ei näyttänyt lainkaan huonokuntoiselta, sillä sen ympärysmitta oli 67 senttiä. Syytä hauen outoon käyttäytymiseen voi vain arvailla.

 

Juankoskelainen Arto Kettunen ajeli moottoriveneellä Vuotjärvellä, tarkoituksena mennä saariin lintumetsälle ja puolukkaan. Kalatkin tulivat mieleen ja niinpä mies laittoi pari uistinvapaa pyyntiin. Luotoa kiertäessä toinen vapa taipui ja mies arveli uistimen tarttuneen pohjaan kiinni.

Ei ollut pohjassa, mutta jotakin painavaa siellä oli, ehkä vanha kalanpyydys. Viimein siiman päässä olija osoittautui suureksi kalaksi.

Väsyttelyn jälkeen veneeseen nousi hauki, jolla oli pituutta 127 senttiä ja painoa 12,44 kiloa. Tyhjävatsaisen kalan ympärysmitta oli 54 senttiä.

 

Tilanne kalakilpailussa

Ahven, pilkkisarja 1,41 kg.

Hauki, pilkkisarja 10,4 kg.

Mato-onkisarja 1,65 kg.

Ahven 1,778 kg.

Ankerias 3,1 kg.

Hauki 17,7 kg.

Järvilohi 10,2 kg.

Järvitaimen 5,92 kg.

Kuha 10,2 kg.

Lahna 2,99.

Made 5,815 kg.

Siika 1,224 kg.

Säyne 2,5 kg.

Muut kalat, särki 1,11 kg.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.