Kunnat avaavat laiskasti oviaan pakolaisille

Valtio yrittää houkutella kuntia ottamaan lisää pakolaisia. Korvaukset nousivat 10 prosenttia vuoden 2010 alussa.

Yli 7-vuotiaan laskennallinen korvaus on nyt 2 091 euroa vuodessa ja alle 7-vuotiaista maksettava korvaus 6 845 euroa vuodessa. Korvauksia korotettiin edellisen kerran 1993.

Joulukuussa vastaanottokeskuksissa odotti kuntapaikkaa yli 300 oleskeluluvan saanutta henkilöä.

Sisäasiainministeriön neuvotteleva virkamies Meri-Sisko Eskola toivoo, että kunnat suhtautuisivat korotusten myötä nykyistä suopeammin pakolaisten vastaanottoon.

- On yhtäältä ymmärrettävää, että tällaisena aikana ei haluta vastaanottaa pakolaisia, mutta toisaalta huonoinakin aikoina on syytä perätä yhteisvastuuta, Eskola sanoo.

Vuonna 2008 valtio maksoi kunnille yhteensä 12,4 miljoonaa euroa laskennallista korvausta. Lisäksi maksettiin 31 miljoonaa euroa erityiskorvauksia.

Valtio maksaa kunnille laskennallista korvausta pakolaisten kotoutumista tukevan toiminnan järjestämisestä aiheutuvista kustannuksista kolmen vuoden ajan. Erityiskorvauksia maksetaan esimerkiksi pitkäaikaisista hoitokuluista.

- Sitä, kuinka paljon pakolainen maksaa kunnalle, ei ole voitu tarkasti laskea, koska se riippuu paljolti siitä, mitä palveluja hän käyttää, Eskola sanoo.

Monen kunnan näkemys on, että kuntien saama tuki valtiolta ei kata läheskään niitä kustannuksia, joita turvapaikanhakijoiden ja kiintiöpakolaisten sijoittamisesta aiheutuu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.