Kunnat kotouttavat maahanmuuttajia vaihtelevasti

Maahanmuuttajat saavat kunnissa vaihtelevasti tukea kotoutumiseen. Kuntaliiton mukaan ongelmana on, että rahaa esimerkiksi suomen kielen koulutukseen tai terveyspalvelujen järjestämiseen ei ole riittävästi.

Viime vuonna uudistunut kotoutumislaki toi kunnille lisää tehtäviä. Suomeen muuttaneet voivat esimerkiksi pyytää kunnalta tai TE-toimistolla alkukartoituksen, jossa selvitetään, mitä palveluita ja koulutusta maahanmuuttaja tarvitsee.

- Ei riitä, että meillä on hieno alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma, jos ei ole rahaa toteuttaa sen ehdotuksia, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen.

Valtio maksaa korvausta esimerkiksi siitä, että kunta huolehtii pakolaisten kotouttamisesta. Jokaisesta alkukartoituksesta kunta saa 700 euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan on aikaista arvioida lain toimivuutta. Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman kuitenkin uskoo, että parannuksia on kunnissa tehty. Esimerkiksi maahanmuuttajien ohjaukseen liittyvää työtä on hänen mukaansa vakinaistettu paikkakunnilla.

- Tilanne kyllä vaihtelee aika lailla eri puolella maata, Stenman sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Pääesikunta vaatii Ilmavoimilta lisäselvityksiä Lapinmajan käytöstä

Poliisi: Karhu tuli tielle ja törmäsi autoon Ilomantsissa

Helpottunut lehmä vedettiin ylös lietealtaasta kolmen metrin syvyydestä Ruokolahdella – nosto-operaatiossa traktori ja lähes 10 miestä

Kaikkien kuntien tietoturvassa olisi parantamisen varaa – Lahteen kohdistuneessa kyberhyökkäyksessä tuhat tietokonetta saastui

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.