Kunnat kotouttavat maahanmuuttajia vaihtelevasti

Maahanmuuttajat saavat kunnissa vaihtelevasti tukea kotoutumiseen. Kuntaliiton mukaan ongelmana on, että rahaa esimerkiksi suomen kielen koulutukseen tai terveyspalvelujen järjestämiseen ei ole riittävästi.

Viime vuonna uudistunut kotoutumislaki toi kunnille lisää tehtäviä. Suomeen muuttaneet voivat esimerkiksi pyytää kunnalta tai TE-toimistolla alkukartoituksen, jossa selvitetään, mitä palveluita ja koulutusta maahanmuuttaja tarvitsee.

- Ei riitä, että meillä on hieno alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma, jos ei ole rahaa toteuttaa sen ehdotuksia, sanoo Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Wikman-Immonen.

Valtio maksaa korvausta esimerkiksi siitä, että kunta huolehtii pakolaisten kotouttamisesta. Jokaisesta alkukartoituksesta kunta saa 700 euroa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan on aikaista arvioida lain toimivuutta. Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman kuitenkin uskoo, että parannuksia on kunnissa tehty. Esimerkiksi maahanmuuttajien ohjaukseen liittyvää työtä on hänen mukaansa vakinaistettu paikkakunnilla.

- Tilanne kyllä vaihtelee aika lailla eri puolella maata, Stenman sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.