Kunta-alan työehdoista haetaan sopua sovittelijan toimistossa heti huomenna – osapuolet toivovat koronan vuoksi etäneuvotteluja

Kunta-alan työehdoista haetaan sopua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Kunta-alan neuvotteluosapuolet on kutsuttu sovitteluun huomenna keskiviikkona kello 9, sovittelijan toimisto kertoi Twitterissä.

Osapuolet ovat pyytäneet, että koronatilanteen vuoksi neuvottelut käytäisiin etäyhteyksien välityksellä.

Kunta-alan työntekijöitä edustavat pääsopijajärjestöt ja työnantajapuoli pyysivät aiemmin tänään sovittelijaa apuun. Kunta-alan nykyiset sopimukset umpeutuvat kuun vaihteessa, eivätkä osapuolet ole keskenään päässeet ratkaisuun.

Neuvotteluja käytiin viimeksi tänään, silloinkin etäyhteyksien kautta.

Sopimusten piirissä on noin 400  000 kuntatyöntekijää, muun muassa opettajia, hoitajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Kunta-alalla ei ole esitetty työtaistelu-uhkauksia, mutta neuvottelijat voivat tästä huolimatta pyytää sovittelijaa apuun.

Hoitajat vetoavat yhä valtion suuntaan

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super vetoavat valtiovallan suuntaan ja kertovat edellyttävänsä valtiolta tukea kuntien tiukkaan taloustilanteeseen ja samalla vetoavuksi kuntaneuvotteluihin.

Akavalaista kuntaväkeä edustavan Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kuvaa neuvottelujen lopputulosta tähän mennessä mahalaskuksi.

–  Kuitenkin kuntien työntekijät kantavat nyt poikkeusoloissa vastuuta koko Suomen pyörittämisestä, Luukkainen sanoo tiedotteessa..

Työantajien silmin neuvotteluja vaikeuttavat yli yleisen linjan menevät järjestöjen vaatimukset.

–  Vaatimukset ovat erittäin kovia, kun tiedetään, että kuntatalous oli hyvin heikossa kunnossa jo ennen koronaepidemian aiheuttamia ylimääräisiä menoja ja samanaikaista verotulojen vähenemistä, todetaan KT Kuntatyönantajien tiedotteessa.

Juko tiedotti myös tänään, että noin 72  000 valtion työntekijän työehdoista saatiin neuvottelutulos. Sopimuksen sisällöstä kerrotaan, kunhan osapuolten hallinnot ovat hyväksyneet sen. Neuvotteluihin osallistuivat Jukon lisäksi ammattiliitot Pro ja JHL sekä työnantajia edustava Valtion työmarkkinalaitos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sateet leviävät yöksi maan etelä- ja keskiosiin – maanantaiksi luvassa sadekuuroja ja tuulenpuuskia

Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.