Kuntaliitoksen seuraukset yllättivät: laiturimaksu pomppasi 80 eurosta 240 euroon – "Ihan käsittämätöntä"

Maaninkalaiset veneenomistajat ovat joutuneet viimeisen vuoden aikana kaivamaan lisäeuroja venepaikkamaksuihin. Vuoden 2015 alusta tapahtunut kuntaliitos Kuopion kanssa toi myös yhtenäiset hinnat veneiden säilytykselle. Aikaisemmin soutuvenepaikasta ei tarvinnut maksaa mitään, nyt hinta on 68 euroa. Laituripaikasta joutuu puolestaan pulittamaan 240 euroa, kun aiempi hinta oli 80 euroa.

– Se on ihan käsittämätöntä, että kaupunki velottaa vähemmän varustelluista satamista saman hinnan. Kuopiossa on esimerkiksi valaistu venelaituri, mitä meillä ei ole, ihmettelee soutuveneen juuri vesille laskenut maaninkalainen Veli Nykänen.

Kuopion kaupunki perustelee kohonneita hintoja maksujen yhtenäistämisellä. Samaa koskee myös esimerkiksi Nilsiää, jossa hinnat nousivat kuntaliitoksen jälkeen. Maaningalla soutuvenepaikat olivat aikaisemmin laittamattomia, nyt paikalle on tehty hiekoitus. Veli Nykänen laskisi silti venepaikkamaksua hieman alemmaksi.

– Noin 90 prosenttia satamassa venettään säilyttävistä on eläkeläisiä. Ei täällä ole varakkaita veneitä. Sopivampi hinta paikalle olisi muutama kymmenen euroa alaspäin.

Venepaikkamaksuissa on koko Pohjois-Savossa yllättävän suuria eroja. Halvimmillaan laituripaikan voi saada esimerkiksi Lapinlahdella 15 eurolla, kun taas Leppävirralla hinta voi nousta jo lähemmäs 170 euroa. Kalleimmat paikat ovat Kuopiossa, jossa yksi paikka maksaa paikkakuntalaiselle korkeimmillaan 340 euroa. Hintojen nousua odotetaan myös Juankoskella, joka liittyy Kuopioon ensi vuoden alussa. Tällä hetkellä laituripaikka maksaa 110 euroa.

– Todennäköisesti maksut nousevat ensi vuonna ellei Kuopio päätä muuta, toteaa Juankosken tekninen johtaja Ari Räsänen.

Venepaikkamaksujen taustalla on kuntajakolain pykälä 33, jonka mukaan kunnalliset maksut on yhtenäistettävä kuntaliitosten yhteydessä. Tämä koskee kaikkia kunnan palveluja, kuten esimerkiksi terveydenhuoltoa, lasten päivähoitoa ja vanhusten laitospalveluita. Lakipykälällä halutaan varmistaa kuntalaisten yhdenvertainen asema.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Arto Kosken mukaan laki ei kuitenkaan tarkoita, että esimerkiksi venepaikkamaksujen pitäisi ehdottomasti olla saman suuruisia joka puolella kuntaa. Tärkeintä on, että maksuperusteet ovat samat.

– Maksut täytyy periä samoilla perusteilla, mutta taustalla voi olla hyväksyttäviä syitä maksujen suurille eroille.

Tällainen syy voi olla esimerkiksi venepaikan saavutettavuus ja varustelutaso.

Koski korostaa, että lakipykälä on varsin tiukka, jotta kuntalaisten yhdenvertaisuus ja tasapuolisuus voidaan turvata. Lakipykälän perusteluissa on tosin annettu tilaa myös joillekin poikkeuksille.

– Yhdenvertaisuutta ja tasapuolista kohtelua joudutaan joskus miettimään myös siitä näkökulmasta, onko perusteltua pitää maksuja koko kunnan alueella samoina.

Kuntaliitokset nostavat usein liittyvissä kunnissa venepaikkamaksujen lisäksi esimerkiksi liikuntapaikkamaksuja ja vesimaksuja. Maksut määräytyvät pääsääntöisesti asukasluvultaan suuremman kunnan hintojen mukaisesti.

– Vesimaksuissa eri suuruiset hinnat ovat perusteltuja tilanteessa, joissa yhdistyvillä kunnilla on ollut alueellaan oma vesilaitos. Vedestä perittävät maksut määräytyvät vesilain mukaisesti aiheutuneiden kustannusten perusteella.

Savon Sanomat ei tavoittanut lukuisista yrityksistä huolimatta Kuopion kaupungilta ketään kommentoimaan aihetta.

Esimerkkejä venepaikkamaksuista:

Lapinlahti: 15 euroa

Keitele: 18 euroa (rantapaikka 13 euroa)

Vesanto: 41 euroa

Kiuruvesi: 40–75 euroa (rantapaikka 10 euroa)

Vieremä: 80 euroa

Pielavesi: 81 euroa

Iisalmi: 83–120 euroa

Tuusniemi: 88–121 euroa (rantapaikka 44 euroa)

Leppävirta: 96–169 euroa (rantapaikka 32 euroa)

Suonenjoki: 105 euroa (rantapaikka 20 euroa)

Juankoski: 110 euroa (rantapaikka 20 euroa)

Varkaus: 113–181 euroa (rantapaikka 41 euroa)

Siilinjärvi: 105–248 euroa (rantapaikka 49,60 euroa)

Kuopio (sis. Nilsiä ja Maaninka): 159–341 euroa (rantapaikka 68 euroa)

Hinnat ovat laituripaikkoja paikkakuntalaisille. Hintahaarukka johtuu erilaisesta hinnoittelusta eri kokoisille veneille.

 

Oikaisu 9.5.2016 kello 16.30

Siilinjärven rantavenepaikkojen hinta on 49,60 euroa, eikä 40 euroa, kuten jutussa aluksi väitettiin. 40 euroa on arvonlisäveroton hinta.

 

Oikaisu