Kuntaliitto: Budjetti vaarantaa peruspalvelut

Valtiovarainministeriön esitys ensi vuoden talousarviosta kiristää kuntataloutta entisestään, arvioi Kuntaliitto.

Kuntaliitto pitää huolestuttavana sitä, että valtion rahoitusosuus sosiaali- ja terveydenhuollon sekä perusopetuksen menoista putoaa vajaasta 30 prosentista noin 25 prosenttiin.

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen Kuntaliitosta arvioi, että valtion vetäytyminen kuntapalveluiden rahoituksesta uhkaa kuntien mahdollisuutta järjestää peruspalveluita.

Kaupan liiton mukaan valiovarainministeriön budjettiesityksen toimet talouskasvun vauhdittamiseksi ovat riittämättömät. Liiton mukaan energia- ja ajoneuvoverojen kiristäminen suunniteltua enemmän kääntää yksityisen kulutuksen häviäjäpuolelle.

Järjestö kritisoi sitä, että työllisyyttä kohentavat toimet keskittyvät julkisiin investointeihin ja hallintoon.

STTK vaatii, että etupainotteiset sopeutustoimet siirretään tuonnemmas, sillä suhdannetilanne on muuttunut. Etujärjestön mielestä hallituksen olisi satsattava budjetissa julkisen talouden tervehdyttämisen lisäksi vahvemmin talouskasvuun ja työllisyyteen.

STTK arvioi, että säästöpäätösten vuoksi julkiset investoinnit ovat lähivuosina laskussa.

Veronmaksajien Keskusliitto pitää valtiovarainministeriön budjettiehdotusta yllätyksettömänä. Liitto kiittelee hallitusta, koska se on osin purkanut aiempia veronkiristyksiä.

Veronmaksajat kritisoi sitä, että hallitus jätti osan tuloluokista ansiotuloverotuksen inflaatiotarkistuksen ulkopuolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.