Kuntaliitto epäilee terveysrahastoa

Kuntaliitto suhtautuu epäilevästi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) esittämään ajatukseen terveysrahastomallista. Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioista vastaava johtaja Jussi Merikallio ei usko, että vain rahankeruutapaa muuttamalla voitaisiin ratkaista kuntien terveydenhuollon ongelmat.

- Epärealistinen ajatus. Aika erikoista kuvitella, että rahoituksen muuttaminen muuttaisi ongelmia. Kuntia pitäisi kannustaa voimakkaammin kuntaliitoksiin ja muuhun tiiviimpään yhteistyöhön, Merikallio sanoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siitä, että kuntien vaikeasta taloustilanteesta ja terveyspalveluiden ongelmista keskustellaan ja niihin etsitään ratkaisua.

Vanhasen mallissa kuntien, valtion ja Kelan terveydenhuoltoon käyttämät rahat pantaisiin yhteen ja siitä kassasta ostettaisiin palvelut kansalaisille. Terveydenhuollon kustannukset tasattaisiin näin valtakunnan tasolla. Vanhanen haluaa tätä uudistusta siksi, että syrjäseutujen ja ikääntyvien asukkaiden kuntien on tulevaisuudessa nykyistäkin vaikeampi tarjota asukkailleen terveyspalveluja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.