Kuntavaaliehdokkaalta outo kommentti: "ruotsalaiset ovat saaneet mitä tilasivat"

Tukholman iskusta syntynyt turvattomuuden tunne voi vaikuttaa sunnuntaina päättyviin kuntavaaleihin. Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund arvioi, että kasvanut turvattomuuden tunne voi viime hetkellä suosia perussuomalaisia.

Hän kuitenkin huomauttaa, että maahanmuuttolinjauksia ei tehdä kuntavaaleissa.

– Toivoisin, että ihmiset keskittyisivät kuntavaaleissa kunnissa päätettäviin asioihin, Grönlund sanoo.

Grönlundin mukaan ei voida kuitenkaan ajatella, että laittamalla rajat kiinni Suomessa oltaisiin turvassa.

– Tällaiseen näkemykseen ei ole mitään perusteita. Esimerkiksi Suomessa tapahtuneet kouluampumiset ovat olleet ihan suomalaisten tekemiä, hän sanoo.

Vantaalaisehdokkaan mielestä ruotsalaiset "saivat mitä tilasivat"

 

Osa kunnallisvaaliehdokkaista kuitenkin otti heti Tukholman iskun politikoinnin välineeksi. Kokoomuksen vantaalainen ehdokas Aki Härkönen sanoi Twitterissä perjantaina muun muassa, että ruotsalaiset ovat saaneet mitä tilasivat toivottamalla satojatuhansia islaminuskoisia, mukaan lukien jihadisteja ja terroristeja, tervetulleiksi maahan. Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen ei hyväksynyt Härkösen kommentteja. Hän tviittasi, että kommentit eivät olleet sopivaa kampanjointia.

Muiden puolueiden ehdokkaista esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo kommentoi Tukholman iskua tuoreeltaan Twitterissä sanomalla, että raukkamainen teko on isku kaikkia Pohjoismaita kohtaan ja että Suomen hallituksen on syytä estää vierastaistelijoiden maahanpääsy. Vasta tunteja myöhemmin Ruotsin media kertoi, että epäillyllä on mahdollisia Isis-sympatioita.

Puoluetoveri Teuvo Hakkarainen vaati illan Facebook-päivityksessään Suomen maahanmuuttopolitiikkaan täyskäännöstä viitaten terrori-iskujen ehkäisyyn.

 

Helsingin kokoomus kielsi ehdokkailtaan "hölmöt" kommentit Tukholmasta

 

Helsingin kokoomuksessa ohjeistettiin kuntavaaliehdokkaita rajoittamaan Tukholman iskuun liittyvää kommentointia.

STT:n haltuunsa saamassa, toiminnanjohtaja Sini Jokisen lähettämässä tekstiviestissä sanotaan, että Tukholmassa on tapahtunut järkyttäviä ja nyt on tärkeää pitää pää kylmänä ja käyttäytyä maltilla. Viesti lähetettiin ehdokkaille perjantaina.

– Emme tarvitse yhtään hölmöä lausuntoa. Kaikki sympatianosoitukset ovat ok, mutta mitään muuta ei pidä mennä lausumaan, viesti jatkuu.

Viestissä sanotaan myös, että pormestariehdokas Jan Vapaavuori kommentoi asiaa tarvittaessa.

Kokoomuksen puoluesihteerillä ei ollut tiedossa, että muut kokoomuksen paikallisyhdistykset olisivat antaneet vastaavia ohjeistuksia, eikä kokoomus puolueena antanut ohjeistuksia.

– Yleinen ja ehdokkaiden keskenäänkin vahvasti jakama toivo on ollut, että Tukholman tragedian kaltaisilla asioilla ei tule politikoida, ja tähän toiveeseen on ollut helppo yhtyä, puoluesihteeri Pesonen sanoo.

Muissakaan eduskuntapuolueissa ei ollut annettu ohjeistuksia siitä, miten Tukholman iskuihin olisi reagoitava. Kenelläkään STT:n haastattelemista eduskuntapuolueiden puoluesihteereistä ei ollut myöskään tiedossa, että jokin paikallisyhdistys olisi ehdokkaitaan ohjeistanut.

Puoluesihteerit sanoivat luottavansa ehdokkaidensa harkintakykyyn ja olivat yksimielisiä siitä, että iskulla ei ole sopivaa politikoida.

STT ei tavoittanut perussuomalaisten puoluesihteeriä Riikka Slunga-Poutsaloa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kaahaavaa rekkaa vaikea pysäyttää – iskun estäminen nojautuu ennakointiin

Tutkija: Yksinäisten tekijöiden iskuja on usein mahdotonta ennakoida

"Mikään ei viittaa siihen, että meillä olisi väärä henkilö"

Helsingin kokoomus kielsi ehdokkailtaan "hölmöt" kommentit Tukholmasta

Poliisitarkastaja: Varaudumme, että joku matkii Tukholman tekoa

Tukholmassa moni järkyttyi – risteilymatkustaja pohti, tullako laivasta maihin

Neljä Tukholmassa haavoittunutta teho-osastolla

Prinsessa Victoria: Selviämme iskusta yhdessä – kuningaspari keskeytti Brasilian-matkansa

Tukholman tragedian keskellä ollut suomalainen: "Nyt juostaan!"

Ruotsin poliisi: Pidätetty mies ajoi kuorma-autoa