Kuntien suurkorvaus vaihtui miljoonalaskuksi

Itä-Suomen hovioikeus on hylännyt TeliaSonera Finland Oyj:n vahingonkorvausvelvoitteen muutamille Pohjois-Savon kunnille, kuntayhtymille ja yhtiöille.

Pohjois-Savon käräjäoikeus määräsi kesällä 2014 TeliaSoneran maksamaan 1,1 miljoonaa euroa korvauksia ylimääräisistä henkilöstökustannuksista sekä perusteettomista liittymämaksuista ja oikeudenkäyntikuluista.

Käräjäoikeuden tuomion perusteella korvauksia olivat saamassa Kuopio, Vesanto, Tuusniemi, Siilinjärvi, Maaninka, Leppävirta ja Suonenjoki sekä Nilsiä, jonka osuus määrättiin maksettavaksi Kuopiolle. Korvauksia oli tulossa myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle, Savon koulutuskuntayhtymälle, Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymälle, Istekki Oy:lle ja Kevama Oy:lle.

Kuntien ja TeliaSoneran välinen riita alkoi, kun Kuopion seudun hankintatoimi purki vuonna 2010 TeliaSoneran kanssa tehdyn telepalvelusopimuksen. Purkua perusteltiin muun muassa palvelujen puutteilla, aikatauluviivästyksillä ja sopimusrikkomuksella.

Hovioikeus katsoi, että viivästykset ja virheet eivät muodostaneet olennaista sopimusrikkomusta eikä yhteisöillä siten ole ollut oikeutta purkaa sopimusta. Ratkaisussa painoi etenkin, että sopimus purettiin kesken toimituskauden.

Hovioikeus määräsi yhteisöt maksamaan yhteisvastuullisesti TeliaSoneran oikeudenkäyntikulut käräjä- ja hovioikeudessa. Maksettavaa kertyy yli 1,1 miljoonaa euroa. Lisäksi Suonenjoen kaupungin on maksettava yhtiölle yli 14 000 euroa saamatta jääneestä taloudellisesta edusta ja yli 96 000 euroa oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeuden päätös syntyi äänin 2–1. Yksi hovioikeudenneuvos olisi pitänyt voimassa käräjäoikeuden ratkaisun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa

Hallitus pohtii, voisiko Alkosta olla ratkaisuksi pienpanimoiden ahdinkoon – valikoimaa lisää hyllyille ja kotiinkuljetusta?

Kotimaan matkailubuumissa vuokra-autot viedään käsistä – "Edulliset autot ovat käytännössä loppu"

Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja runsaat 7 000

Hallitus haluaa purkaa ulkoistettujen sotepalveluiden jättisopimukset – tavoite saattaa törmätä perustuslakiin ja EU-direktiiviin

Ylinopeutta ajanut mies jäi poliisin haaviin 2  800 nuuskapurkkia autossaan – kahta parikymppistä joensuulaista epäillään veropetoksesta ja salakuljetuksesta

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.