Kuolema sai lähdön ensiavun seinältä

Pieni naivistinen maalaus ensiavun odotustilan seinällä sai syksyn alkajaisiksi aikaan vilkkaan taidekeskustelun Varkaudessa.

Osa ensiavun asiakkaista on kokenut Jeroma Tabellin Lähellä-teoksen ahdistavaksi ympäristössä. Taulussa näkyy haudassa makaava nainen, jonka yläpuolella nurmikolla lepää mies vehreässä, aurinkoisessa maisemassa.

Lähinnä Facebookin Varkauden alueen ilmoitustaulu -ryhmässä aaltoillut keskustelu johti siihen, että tilalle vaihdettiin tällä viikolla toinen teos Varkauden kaupungin kokoelmista.

– Tietyllä tavalla se oli yllättävää, mutta toisaalta ei. Julkisiin tiloihin sijoitetuista teoksista saadaan tosi harvoin palautetta. On myös todella virkistävää, että ihmiset reagoivat taiteeseen, sanoo museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta.

– Teos on tunteita herättävä, mutta minusta tosi lohdullinen. Mutta emme halua, että kukaan voi siitä huonosti.

Vaikka maalaus sinänsä on lämmintunnelmainen ja väreiltään aurinkoinen, etenkin omaisensa menettäneet kokivat sen liian raskaaksi ensiavun tiloihin.

– Aika kipeää tekee katsoa, kun on oma tytär mullan alla, kommentoi eräs äiti Facebook-ryhmässä.

Taulu ja sen sijoitus saivat myös paljon puoltajia. Taidekeskus Väinölän naivistien näyttelystä kaupungin kokoelmiin hankittu teos ehti olla paikallaan joulukuusta 2013.

Nyt sen tilalle ensiavun aulaan on sijoitettu Pertti Ylisen maalaus Suvitanssit ja Aimo Katajaisen maalaama Kansallisteatteri.

Varkauden kaupungin kokoelmissa on kaikkiaan noin 2600 teosta, joista valtaosa on sijoitettu näkyville julkisiin tiloihin. Viime aikoina tiloissa on tapahtunut paljon muuttoja ja remontteja ja julkisia tiloja on siirtynyt muuhun käyttöön, mikä lisää tarvetta teosten kiertoon. Varsinkaan isokokoisille töille on vähän soveliaita paikkoja.

Pelkästään siksi teoksia ei seinälle vaihdeta, että joku ei satu niistä pitämään, museotoimenjohtaja Melaranta sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.